IntelligenceIT&CȘtiri

Premieră: UE impune primele sancțiuni privind atacurile cibernetice/Serviciu de spionaj din Rusia, printre entitățile vizate

Sursa: EDA

Uniunea Europeană a anunțat joi că impune sancțiuni împotriva a șase persoane și trei entități din Rusia, China și Coreea de Nord implicate sau răspunzătoare de diverse atacuri cibernetice, relatează publicația Liberation.

Printre acestea se numără atacul cibernetic ce a vizat OIAC (Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice) și cele cunoscute sub numele de WannaCry, NotPetya și Operation Cloud Hopper, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un comunicat de presă.

Sancțiunile vizează serviciul rus de informații militare ruse (GRU), o companie chineză, o firmă nord-coreeană cu legături cu un grup de hackeri, patru cetățeni ruși și doi chinezi, se arată în decizia publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Sancțiunile includ o interdicție de călătorie și o înghețare a activelor. În plus, li se interzice persoanelor și entităților din UE să pună fonduri la dispoziția celor incluși pe listă, relatează EurActiv.

Sancțiunile se numără printre opțiunile aflate în setul de instrumente ale Uniunii Europene pentru diplomația cibernetică, menite să prevină, să înfrâneze și să combată activitățile cibernetice răuvoitoare îndreptate împotriva UE sau a statelor sale membre, iar Uniunea a utilizat astăzi pentru prima oară acest instrument.

Cadrul juridic pentru măsuri restrictive specifice împotriva atacurilor cibernetice a fost adoptat în mai 2019 și a fost reînnoit recent.