ApărareȘtiri

Premieră: Primul zbor complet nepilotat al unui elicopter Black Hawk

Elicopter Black Hawk fără pilot (Lockheed Martin/DARPA)

Un elicopter UH-60 Black Hawk a zburat pentru prima dată complet nepilotat și fără echipaj uman la bord, în cadrul unui program derulat de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Apărare (DARPA), în colaborare cu compania Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin.

Pe 5 februarie, timp de 30 de minute, un elicopter Black Hawk a zburat fără echipaj uman la bord în zona bazei Fort Campbell, Kentucky. Aeronava a executat autonom verificările înainte de zbor, a decolat și a zburat într-un mediu care simula spațiul aerian congestionat și complex al orașului New York, reacționând autonom la zgârie-norii simulați, a explicat Igor Cherepinsky, directorul companiei Sikorsky Innovation. La finalul misiunii, elicopterul a aterizat autonom, informează Defense News.

Elicopterul a mai efectuat zboruri autonome în trecut, dar la bordul aparatului s-a aflat mereu un pilot gata să preia comenzile. Pe 5 februarie a fost primul zbor fără echipaj uman, iar toate operațiunile de zbor au fost executate complet autonom, fără implicarea unui om.

Aparatul a fost echipat cu tehnologia de zbor autonom Sikorsky Matrix, conceput pentru a ajuta piloții în zborurile în medii dificile, inclusiv în condiții de vizibilitate redusă sau fără comunicații fiabile.

Scopul programului Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS) este acela de dezvolta un sistem de pilotaj complet autonom care să permită executarea în întregime a unei misiuni, de la decolare până la aterizare, inclusiv gestionarea autonomă a evenimentelor de urgență, cum ar fi defecțiunile la nivelul sistemelor aparatului de zbor, relatează Defense News.

Agenția speră că acest sistem va reduce volumul de muncă al piloților și, astfel, va îmbunătăți siguranța aviatică.

„Cu sarcini reduse, piloții se pot concentra pe gestionarea misiunii în loc de mecanică”, a explicat Stuart Young, manager de program în cadrul Biroului de Tehnologie Tactică al agenției.

Pe lângă elicopterele armatei SUA, Sistemul ALIAS ar putea fi în cele din urmă încorporat în viitoarea aeronavă de asalt cu rază lungă de acțiune.

Black Hawk, dezvoltat în anii 1970, a participat cu succes la misiuni în războaiele din Afganistan, Somalia și Irak, însă în conflictele din viitor, elicopterele se vor confrunta cu sisteme sofisticate de apărare aeriană.