ApărareȘtiri

Premieră: O femeie a fost selectată să comande un portavion al Forțelor Navale ale SUA

Pentru prima dată în istorie, Forțele Navale ale SUA au selectat o femeie să comande un portavion american cu propulsie nucleară. Căpitanul Amy Bauernschmidt, fost pilot de elicopter, a fost selectată să comande o astfel de navă începând din anul fiscal 2022.

A absolvit Academia Navală în anul 1994, fiind printre primele femei din istoria Marinei SUA care a servit pe nave de război.

De-a lungul carierei sale, Bauernschmidt a acumulat peste 3.000 de ore de zbor la bordul elicopterelor navale, participând inclusiv la misiuni în cursul Operațiunii Enduring Freedom.

În 2016, Bauernschmidt a devenit prima femeie care a îndeplinit funcția de secund al unui portavion – USS Abraham Lincoln (CVN 72), iar în perioada noiembrie 2019-octombrie 2020 a comandat nava de asalt amfibiu USS San Diego.

Întrebată, într-un interviu pentru CBS News, ce înseamnă pentru ea serviciul militar, Bauernschmidt a răspuns că este vorba despre “a contribui la ceva mai important decât tine”.

Marina SUA nu a precizat la comanda cărui portavion urmează să vină Amy Bauernschmidt.

Forțele Navale ale Statelor Unite au la dispoziție un număr de 11 portavioane cu propulsie nucleară, dintre care zece din clasa Nimitz și unul din clasa Gerald R. Ford, care au la bord până la 90 de avioane și elicoptere, inclusiv avioane multirol F/A-18 Super Hornet și F-35, aeronave pentru război electronic EA-18 Growler, aparate de avertizare timpurie Northrop Grumman E-2 Hawkeye și aeronave de transport C-2 Greyhound sau MV-22 Osprey și elicoptere antisubmarin SH-60F și HH-60H Seahawk.