ApărareȘtiri

Premieră în SUA. Prima misiune de luptă cu un avion F-35 efectuată de o femeie pilot

Emily Thompson (Air Force Times)

Căpitanul Emily Thompson a devenit săptămâna aceasta prima femeie pilot care întreprins o misiune de luptă la manșa unui avion de generația a cincea F-35A Lightning II, relatează Air Force Times și Le Parisien.

De asemenea, echipa de mentenanță care a ajutat-o ​​să realizeze acest zbor istoric a fost complet feminină, o nouă premieră.

Vizibil emoționată, căpitanul Thompson a comentat că speră ca „numărul femeilor la manșa F-35 va continua să crească”. 

„Cred că este un viitor luminos”, a afirmat ea.

Emily Thompson și-a îndeplinit misiunea după decolarea de la baza aeriană Al Dhafra din Emiratele Arabe Unite, în direcția unei locații nedezvăluite în Orientul Mijlociu, potrivit unui comunicat publicat marți de Forțele Aeriene ale SUA (USAF).

„Desigur, a fi prima femeie este o mare onoare”, a afirmat ea într-un interviu acordat site-ului oficial al USAF.

Thompson a subliniat că, deși este onorată, „multe femei au realizat exploatări înaintea ei”.

Emily Thompson, poreclită „Banzai” de către colegii ei din Forțele Aeriene, a povestit cum prima dată voia sa se facă „inginer”. A mers la universitate pentru a deveni inginer aerospațial și acolo a descoperit opțiunea de a deveni pilot. Apoi a înțeles că „poate zbura, în loc să construiască avioane”.

După absolvirea universității, ea a efectuat un stagiu de pregătire de un an și jumătate pentru a deveni pilot de F-16, apoi și-a continuat pregătirea pentru F-35A.

LockheedMartin F-35 Lightning II