ImportantInfrastructură

Predoiu: Odată cu intrarea în Schengen, cetățenii români se vor bucura de o mobilitate sporită

Foto: cluj24.ro

Integrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.este un proiect concretizat, un rezultat al unor eforturi tehnice, administrative, diplomatice și politice ale României, a declarat duminică vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

”Pentru securizarea granițelor au fost necesare reforme legislative, procedurale, administrative și instituționale, precum și intensificarea cooperării internaționale. Fiecare pas a fost calculat și adus la îndeplinire pentru a garanta securitatea internă și externă a spațiului Schengen, protejând totodată libertățile fundamentale ale cetățenilor noștri”, a spus ministrul de Interne.

Odată cu intrarea în Schengen, cetățenii români se vor bucura de o mobilitate sporită, trecând prin punctele de control ale Poliției de Frontieră fără a fi nevoie de verificarea documentelor de călătorie, a precizat ministrul Predoiu.

”Pentru a avea această libertate de mișcare sporită, acțiunile Ministerului Afacerilor Interne privind securitatea frontierelor se intensifică. Poliția de Frontieră va continua să efectueze controale selective, bazate pe informații, analize de risc și indicii rezonabile pentru a contracara orice amenințare potențială. Am pus un accent deosebit pe protecția minorilor, asigurându-ne că reglementările privind călătoriile acestora sunt bine înțelese și respectate, pentru a proteja interesele celor mai vulnerabili dintre cetățenii noștri, respectând în același timp tratatele și codul frontierelor Schengen”, a mai declarat ministrul de Interne.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen și cu frontierele terestre, vicepremierul a spus că ”eforturile sunt continue și pe multiple canale diplomatice, precum și prin munca din teren a Poliției de Frontieră și a celorlalte structuri din Ministerul Afacerilor Interne,  programate și structurate care se desfășoară în bune condiții”.

”Decizia de extindere cu frontierele terestre va fi politică, la fel ca și decizia privind Air Schengen”, a remarcat vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.