Intelligence

Predoiu, fost ”nr 2” al SIE: Legile securității zac în Parlament de 16 ani. SIE a solicitat repetat trecerea la statutul civil.

Foto: intelligence.sri.ro
Serviciul de Informații Externe a solicitat repetat – începând cu 2004 – decidenților trecerea la statutul civil, pentru că aceasta este regula în majoritatea statelor cu democrații consolidate, a scris generalul (4*,r) Silviu Predoiu, fost director al Operațiunilor SIE, pe pagina sa de socializare.
”Au trecut 16 ani de când pachetul legilor securității zace în Parlamentul României”, a adăugat el, remarcând faptul că legile în vigoare nu sunt doar anterioare intrării României în NATO și UE, dar și unor evoluții tehnologice majore.
Serviciile de informații ”au ridicat periodic nevoia modernizării și adaptării la realitate a cadrului legislativ, au venit cu propuneri atunci când acestea s-au cerut, au participat la zeci de grupuri de lucru pe temă. Dar toate propunerile….s-au lovit mereu de un zid”, mai spune Predoiu.

(…) dincolo de promisiunile ferme de reformare a sistemului național de securitate, făcute de partidele politice doar atunci când erau în opoziție, nu s-a întâmplat nimic. Și asta pentru că, odată ajunse la putere, toate partidele au sperat să poată folosi în interesul lor politic aceste structuri.

Generalul Predoiu a subliniat necesitatea ca ”activitatea de informații și securitate, precum și statutul ofițerului de informații să fie reglementate strict de un cadru legislativ care sa acopere coerent toate aspectele importante pentru acest tip de structuri, de la competențe, coordonare și subordonare, control și până la drepturi și obligații ale lucrătorilor în domeniu”

Dând serviciilor toate competențele și mijloacele de care au nevoie pentru a combate eficient amenințările prezentului, să fie reglementat un sistem de checks and balances, un sistem de control democratic la fel de puternic și de aplicat astfel încât să nu fie posibile abuzuri.

”Serviciile au nevoie de competențe corecte pentru a combate amenințările. Serviciile au nevoie de un control democratic real și puternic, pentru că așa se evită abuzurile”, a mai scris fostul ”număr doi” al SIE.
”Este una dintre temele pe care eu și noi, Pro România, ne propunem să o promovăm în viitorul legislativ”, a menționat Predoiu, care candidează pentru un mandat de deputat.