ApărareȘtiri

Posibile lucrări de extindere la o unitate de producție de rachete balistice din Coreea de Nord, surprinse în imagini din satelit – institut american

Sursa: voanews.com

Un set de fotografii din satelit, publicate de compania Planet Labs, au surprins ceea ce Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul Middlebury, a descris ca posibile lucrări de extindere la o unitate de producție de rachete cu rază lungă de acțiune, în apropiere de Phenian, conform agenţiei Associated Press.

Jeffrey Lewis a declarat că lucrările de construcție sunt cel mai probabil legate de planurile Coreei de Nord de creştere a producției de rachete balistice intercontinentale și alte tipuri noi de rachete cu rază lungă de acțiune.

„Cred că Coreea de Nord ar vrea să ajungă la 50-100 de sisteme de acest tip, probabil o combinație de rachete balistice intercontinentale de tipul pe care îl cunoaștem deja și noul model despre care nord-coreenii spun că este în faza de dezvoltare”, a declarat Lewis.
Oficialii nord-coreeni au avertizat cu privire la un așa-zis „cadou de Crăciun” pentru Statele Unite, în cazul în care negociatorii americani nu oferă concesii semnficative până la finalul acestei luni.

Aceasta este cea mai recentă evoluție după luni de impas în discuțiile privind programul nuclear, după eșecul eforturilor de a se ajunge la un acord, în timpul întrevederii dintre președintele SUA, Donald Trump, și liderul din Coreea de Nord, Kim Jong Un, în februarie, în Vietnam.

În contextul în care discuțiile între cele două țări sunt în acest moment blocate, Coreea de Nord a amenințat, în mod criptic, că va trimite Statelor Unite un „cadou de Crăciun” în cazul în care tratativele nu dau roade până la sfârșitul acestui an.

Un oficial nord-coreean a declarat anterior următoarele: „Dialogul cu care se laudă SUA este, de fapt, doar o manevră cu scopul de a ține Republica Populară Democrată Coreeană la masa negocierilor și de a folosi acest lucru pentru situația politică și alegerile din SUA. Acum depinde de SUA ce urmează să se petreacă mai departe, și doar de ei depinde ce cadou de Crăciun vor alege să primească”.