ApărareȘtiri

Portughezii anunță că au finalizat modernizarea unui alt F-16 pentru România

Sursa: OGMA

Compania portugheză Oficinas Governamentais de Manutenção e Aviação (OGMA) a anunțat că a finalizat, pe 8 octombrie, lucrările de modernizare a unui alt avion F-16 Fighting Falcon din cele cinci aparate care vor fi livrate treptat Forțelor Aeriene Române în perioada 2020-2021.

OGMA a livrat Forțelor Aeriene Portugheze un avion F-16 Fighting Falcon, pe 8 octombrie, în conformitate cu contractul cu aviația militară portugheză.

Au fost efectuate servicii de întreținere și aeronava a fost revopsită în noua schemă de camuflaj a Forțelor Aeriene Române, a precizat compania din Portugalia într-un comunicat pe 15 octombrie.

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române au sosit în august la Baza 86 Aeriană de la Borcea.

Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârșitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021.

România a semnat în ianuarie contractul de achiziție a altor cinci avioane multirol F-16 din Portugalia. O sursă din cadrul Ministerului Apărării de la Lisabona, citată de publicația The Portugal News, a relatat că valoarea totală a contractului se va ridica la 130 de milioane de euro.

Cele cinci aeronave vor avea aceeași configurație cu cele 12 aflate deja în dotarea Forţelor Aeriene Române, respectiv M.5.2R, iar pachetul de bunuri și servicii include și modernizarea tuturor celor 17 avioane F-16 ale Armatei României la o configurație superioară, respectiv M.6.X, a specificat Ministerul Apărării Naționale de la București.

În 2013, România a plătit 628 de milioane de euro pentru 12 avioane F16 din Portugalia.