ApărareȘtiri

Portret de prim-ministru: Nicolae Ciucă, noul premier interimar al României

Ministru al Apărării începând din noiembrie 2019, anterior șeful Statului Major General, Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe data de 7 februarie 1967 în localitatea Plenița din județul Dolj.

A urmat liceul militar la Craiova, iar apoi Școala Militară de Ofițeri Activi de la Sibiu și a prins căderea comunismului în funcția de comandant de pluton în cadrul Batalionului 121 Cercetare, Craiova.

În perioada 1993-1995, Nicolae Ciucă a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare de la București, la specialitatea Arme Întrunite, iar după terminarea acestor cursuri a servit ca ofițer de stat major în cadrul Brigăzii 2 Mecanizată “Rovine”, Craiova, dar și ofițer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III din Angola (mai 1996 – mai 1997).

În noiembrie 1998 devine șef de stat major al Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, iar în februarie 2001 a preluat comanda acestei unități, ocazie cu care participă la misiuni pe teatrele de război din Afganistan și Irak.

În aceeași perioadă urmează și cursuri doctorale la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” București, obținând titlul de doctor în științe militare în anul 2003, cu lucrarea “Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale”.

Între februarie 2009 și ianuarie 2011, Nicolae Ciucă preia comanda Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor”, iar ulterior devine comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica” de la Buzău, până în ianuarie 2014.

În 2014, pentru câteva luni ocupă funcția de șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar ulterior pe cea locțiitor al șefului Statului Major General.

Începutul anului 2015 îl găsește pe Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major General, până în octombrie 2019.

Pe data de 4 noiembrie 2019, Nicolae Ciucă devine ministru al Apărării Naționale, iar astăzi, 7 decembrie 2020, a fost desemnat premier interimar, după demisia lui Ludovic Orban.

În octombrie 2020, ministrul a anunțat că s-a înscris în PNL și a candidat la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat.

La începutul lunii noiembrie, cu ocazia prezentării bilanțului activității sale la un an de mandat în fruntea MApN, Nicolae Ciucă a enumerat printre succesele sale faptul că a demarat serie de acțiuni și procese pentru îmbunătățirea cadrului legislativ privind drepturile acordate și recunoscute personalului participant la acțiuni militare, precum și eliminarea inechităților existente în sistemul pensiilor militare de stat.

De asemenea, a menționat faptul că în cursul acestui an, Armata României a primit o serie de echipamente militare noi, precum patru avioane F-16 la mâna a doua din Portugalia, primul sistem Patriot, primele 36 de transportoare blindate PIRANHA V.