ApărareȘtiri

Pompeo susține că regimul comunist din China este o amenințare mai mare pentru lume decât a fost Uniunea Sovietică

Puterea economică a Partidului Comunist Chinez (PCC) face din China o amenințare mai mare decât a fost URSS în timpul Războiului Rece, a declarat secretarul de Stat de la Washington, Mike Pompeo, în cursul turneului său diplomatic în unele țări din estul NATO, relatează Fox News și agenția Agerpres.

“Ceea ce se întâmplă astăzi nu este Războiul Rece 2.0”, a afirmat Pompeo în discursul rostit miercuri în Senatul de la Praga. “Provocarea de a rezista amenințării PCC este în unele privințe mult mai dificilă”, a mai spus șeful diplomației americane, adăugând că “PCC-ul este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societăţile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost niciodată implicată”.

Pompeo a mai spus că unele ţări din Europa vor reacţiona cu întârziere la ameninţări, dar “direcţia fluxului s-a schimbat (în Statele Unite), la fel cum văd că s-a schimbat şi aici, în Europa”.

“Occidentul câştigă, nu îi credeţi pe cei care vorbesc despre declinul Occidentului”, a subliniat șeful diplomației americane.

Oficialii americani de securitate au avertizat țări din întreaga lume în legătură cu capacitatea regimului de la Beijing de a accesa bazele de date ale companiilor de telecomunicații din China, permițând astfel Chinei să spioneze oriunde Huawei este implicată în dezvoltarea noii generații de rețele de telecomunicaţii, 5G.

Cu ocazia vizitei la Praga, în mod particular, Pompeo a avertizat Cehia în legătură cu riscurile extinderii centralei nucleare de la Dukovany în parteneriat cu Rusia sau China. “Parteneriatul cu companiile nucleare ruse şi chineze va submina, de fapt, suveranitatea naţională a Cehie”, a afirmat oficialul american după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis.

Pompeo urmează să viziteze şi alte ţări din regiune, însă nu și România sau Bulgaria, pentru a discuta despre securitatea energetică şi informatică.

Oficialul american a apreciat eforturile Cehiei de a impune standarde de securitate pentru reţelele de telecomunicaţii 5G. Pompeo şi Babis au semnat în mai 2019 o declaraţie comună privind securitatea 5G, prin care ar urma să fie interzis accesul firmei chinezești Huawei la dezvoltarea acestor rețele, informează Fox News.

Însă Praga nu a interzis tehnologia companiei chineze Huawei, iar preşedintele ceh Milos Zeman promovează legăturile cu China, relatează Agerpres.