ApărareȘtiri

Polonia vinde Ucrainei 60 obuziere autopropulsate AHS Krab pentru 700 de milioane de dolari

Obuziere autopropulsate AHS Krab (FOTO: 11MPA/Twitter)

Polonia va mai vinde Ucrainei alte 60 de obuziere autopropulsate Krab de 155 mm, care au o rază maximă de acțiune de 40 de kilometri. relatează agenția de știri Ukrinform, citând site-ul  polonez Dzennik.

Contractul de furnizare de piese de artilerie în valoare de aproximativ 3 miliarde de zloți (700 milioane de dolari) a devenit cea mai mare comandă de export pentru industria militară din Polonia din ultimii 20 de ani.

Obuzierele vor fi fabricate la uzina Huta Stalowa Wola, care face parte din grupul polonez de stat Polska Grupa Zbrojeniowa. În prezent, capacitatea de producție a uzinei este de 20-30 de piese de artilerie pe an.

Artileria va fi livrată Ucrainei în următoarele luni. Ucraina devine astfel primul client extern al acestui model de artilerie autopropulsată.

La sfârșitul lunii mai, Polonia a furnizat deja Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Krab (trei baterii) și a instruit 100 de artileriști ucraineni să lucreze cu ele.

Potrivit Ministerului Apărării de la Varșovia, obuzierul autopropulsat Krab cântărește aproximativ 48 de tone și poate lovi ținte la 40 de kilometri distanță, având o cadență de până la 6 proiectile pe minut.

Problema muniției rămâne în continuare o problemă, deoarece industria poloneză încă nu poate să producă singură proiectilele pentru acest tip de artilerie. Așadar, muniția pentru obuzierele Krab cumpărate de Ucraina va fi probabil furnizată de americani.

Artileria s-a dovedit extrem de utilă în războiul din Ucraina, însă forțele ucrainene au în dotare piese și sisteme de artilerie sovietice, astfel că echipamentul lor este învechit din punct de vedere moral și tehnic. Pentru a ajuta Ucraina să reziste, țările occidentale s-au angajat să transfere ucrainenilor o varietate de sisteme de artilerie tractată și autopropulsată, inclusiv sisteme HIMARS, obuziere tractate M777 și FH-70, artilerie autopropulsată Zuzana 2 din Slovacia, CAESAR din Franța  și Panzerhaubitz 2000 din Olanda și Germania etc.

Slovacia a confirmat joi că a semnat un contract cu partea ucraineană pentru furnizarea a opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, o versiune dezvoltată de slovaci a obuzierului DANA de concepție cehoslovacă. Seria Zuzana este adaptată pentru a utiliza muniția de calibrul 155 mm.