ApărareȘtiri

Polonia va prelua, de la 1 ianuarie 2020, conducerea prin rotație a forţei de intervenţie rapidă a NATO/ România contribuie cu trupe

Polonia va prelua de la 1 ianuarie 2020 conducerea prin rotație a Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF), unitatea NATO de intervenţie rapidă, creată în anul 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și la tensiunile din Orientul Mijlociu, se arată într-un comunicat al alianței transatlantice.

„Mulțumesc Poloniei pentru asumarea conducerii forțelor NATO de reacție rapidă în acest an”, a afirmat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat, vârful nostru de lance, este o contribuție substanțială la apărarea noastră colectivă și o demonstrație fermă a capacităților Poloniei. Această forță este disponibilă să se deplaseze imediat pentru a apăra orice aliat împotriva oricărei amenințări. Într-o eră marcată de provocări de securitate fără precedent, este mai importantă ca oricând”, a adăugat secretarul general al NATO.

VJTF, care se află în permanentă stare de alertă, include forțe terestre, aeriene, navale și speciale, și face parte din Forțele de Reacție ale NATO, care au un efectiv de 40.000 de militari.

Unitatea de intervenție rapidă este pregătită să intervină într-o perioadă de maximum 48 până la 72 de ore de la declanșarea unei crize, și în 2020 va număra aproximativ 6.000 de militari, jumătate din Polonia, iar restul din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Portugalia, România, Spania, Slovacia, Turcia și Regatul Unit. Statele Unite oferă sprijin aerian.

În 2020, elementul central al unității de intervenție rapidă va fi Brigada 21 Munte, susținută de unități din Divizia 12 Mecanizată, escadrila 3 de transport aerian, dar și unități de sprijin logistic, poliție militară, și specialiști în apărarea contra armelor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).

Polonia preia conducerea prin rotație a VJTF de la Germania, iar în 2021 acest rol îi va reveni Turciei.