ApărareȘtiri

Polonia va finaliza în ianuarie negocierile privind achiziția a 32 de avioane de luptă F-35, susține ministrul apărării de la Varșovia

Mariusz Błaszczak, ministrul apărării de la Varșovia, s-a declarat convins că negocierile americano-poloneze pentru achiziția a 32 de avioane de luptă invizibile pe radar F-35 se vor finaliza în luna ianuarie a anului viitor, transmite Polskie Radio 24.

„Sunt convins că în ianuarie vom finaliza negocierile privind achiziționarea F-35s”, a declarat ministrul apărării .

„Acestea sunt cele mai moderne aeronave militare din lume, care fără îndoială vor oferi forțelor aeriene poloneze un avantaj asupra oricărei potențiale forțe inamice. Este un element important de consolidare a securitatea patriei noastre”, a completat Błaszczak.

Ministrul apărării a criticat și fostul guvern de la Varșovia, din perioada 2007-2015, condus de Donald Tusk, spunând că Polonia ar fi fost într-o situație mai bună dacă ar fi acceptat oferta SUA de a se implica în programul F-35 încă de atunci.

Finalizarea negocierilor pentru achiziția a 32 de aparate F-35A în ianuarie 2020 ar putea duce la operaționalizarea rapidă a avioanelor. Reprezentanții Lockheed Martin, producătorului acestor aparate de generația a cincea, susțin că este posibil ca primul lot de aeronave să fie livrat Poloniei în 2024.

Congresul SUA a aprobat în septembrie livrarea de aeronave F-35 Poloniei.

Forțele aeriene poloneze mai au în dotare 36 de avioane multirol F-16C, 23 de aeronave de superioritatea aeriană MiG-29 și 32 de aparate de atac Su-22, ultimele două tipuri fiind de proveniență sovietică, potrivit site-ului FlightGlobal.

Se estimează că prețul de achiziție pentru avioanele invizibile pe radar F-35 Joint Strike Fighter va scădea cu aproximativ 13% în următorii trei ani, ajungând la 77,9 milioane de dolari pentru avioanele ce vor fi livrate în 2022, însă costurile de operare ale aparatului sunt în continuare de aproximativ două ori mai ridicate decât în cazul aeronavelor echivalente din generația anterioară, relatează publicația Popular Mechanics.

Potrivit datelor prezentate de publicația anterior menționată, costul pe oră de zbor se ridică în cazul F-35 la 44.000 de dolari, adică un total de 352 de milioane de dolari pe durata de viață a avionului, care este de 8.000 de ore de zbor. Costul este dublu față de avioane ca F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon și F/A-18 Super Hornet, care nu sunt invizibile pe radar, dar includ elemente ce le reduc amprenta radar.