ApărareȘtiri

Polonia va achiziționa un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune de la MBDA

Sistem antiaerian CAMM montat pe un camion PGZ Jelcz (MBDA)

Din cauza războiului din Ucraina, Varșovia a decis să accelereze programul de înzestrare cu sisteme de apărare aeriană. Astfel, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a semnat un acord în baza căruia țara sa va achiziționa un sistem de antiaeriană cu rază scurtă de acțiune CAMM, dezvoltat de grupul european MBDA.

„Învățăm lecții din ceea ce se întâmplă peste granița noastră de est”, a spus Błaszczak, cu ocazia semnării acordului, pe data de 14 aprilie, relatează portalul de știri Defense News.

„Vedem cât de important este rolul jucat… de apărarea aeriană, apărarea antiaeriană. Acesta este motivul pentru care am accelerat semnificativ livrarea sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Narew pentru armata poloneză”, a completat oficalul de la Varșovia.

Înainte de război, calendarul programului de înzestrare Narew prevedea ca armata poloneză să primească sistemul în 2027, dar invazia rusă în țara vecină a schimbat planurile Varșoviei.

Un consorțiu condus de gigantul polonez de apărare PGZ va servi drept integrator al noului sistem, numit Narew, în cooperare cu grupul european MBDA, care va furniza tehnologia necesară.

„Ca parte a implementării acordului, vor fi achiziționate două unități de foc ale sistemului de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune; urmând ca primul să fi livrat forțelor armate poloneze în septembrie. A doua unitate de foc va fi livrată la la finalul anului 2022 sau începutul celui următor, a explicat ministerul.

Ministerul Apărării de la Varșovia nu a dezvăluit momentan valoarea tranzacției.

Conform planului, noul sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune al Poloniei urmează să completeze cele două baterii de sisteme antiaeriene cu rază medie de acțiune Patriot, pe care Polonia urmează să le primească anul acest, în cadrul programului de înzestrare Wisla.

Sistemul, denumit local Narew, va cuprinde radar Soła, un post de comandă, trei unități de lansare pe montate pe șasiu de camion Jelcz 8×8 și același număr de vehicule de încărcare, relatează Defence 24.

Sistemul are o rază de acțiune de aproximativ 25 km. Narew va înlocui bateriile S-125SC Newa modernizate, dar încă datând din epoca sovietică.

Jurnaliștii de la Defence 24 precizează că pare să fie un „program pilot”, întrucât nevoile forțelor armate poloneze sunt estimate la nu mai puțin de 23 de baterii ale sistemului Narew, care urmează să fie livrate către Forțele Aeriene, Forțele Terestre și Marina. În versiunea navală, rachetele CAMM urmează să fie folosite de noile fregatele Miecznik.

Rachetele CAMM a fost selectată de forțe navale din întreaga lume, inclusiv Canada (pentru fregatele Canadian Surface Combatant), Noua Zeelandă (fregatele clasa Anzac), Brazilia (fregatele clasa Tamandaré), Chile, și sunt în prezent operaționale la bordul fregatelor Type 23 ale Marinei Regale și va asigura și protecția fregatelor Type 31 și Type 26. Racheta CAMM a fost, de asemenea, selectată de armata britanică pentru sistemul terestru Ground-Based Air Defence (GBAD).

MBDA și-a manifestat interesul și pentru programul Armatei române de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată (SHORAD), propunând rachete VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG. Acest sistem antiaerian ar urma să echipeze și corvetele Gowind, în cazul în care România semnează contractul cu francezii de la Naval Group.