ApărareȘtiri

UPDATE: Polonia este gata să predea SUA avioanele MIG-29, care apoi să le transfere Ucrainei, dar Washingtonul a anunțat că refuză

Mikoyan MiG-29 (Tass)

Ministerul de Externe de la Varșovia a anunțat marți seara că autoritățile poloneze sunt gata să își transfere imediat și gratuit toate avioanele lor MiG-29 la baza aeriană Rammstein și să le pună la dispoziția Statelor Unite, urmând ca aeronavele să fie apoi donate Ucrainei. Polonia cere la schimb aeronave cu capacități operaționale similare, cel mai probabil aparate F-16 din dotarea aviaiției americane, relatează Politico.

Însă Washingtonul a anunțat că refuză tranzacția, astfel că este improbabil ca Ucraina să primească avioanele.

Transferând avioanele în custodia americană, mai degrabă decât predându-le direct ucrainenilor, guvernul polonez voia să ocolească provocarea logistică și politică de a trece avioanele peste graniță.

Decizia de a transfera avioane de luptă poloneze în Ucraina ar trebui luată de NATO și Statele Unite, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Chestiunea transferării de aeronave de origine sovietică către Ucraina a început încă de la finalul lunii trecute, când Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Securitate, Josep Borrell, a afirmat că, la cerea Kievului, o serie de țări europene ar putea livra astfel de aparate.

Trei țări membre NATO, Polonia, Slovacia și Bulgaria, au în dotare zeci de avioane MiG-29, iar Bulgaria utilizează, de asemenea, și aeronave de atac la sol Su-25.

Ucraina utilizează deja avioane de luptă de fabricație sovietică, precum MiG-29, Su-25 sau Su-27, piloții săi ar putea zbura imediat cu aparatele primite de la țări NATO, fără să fie nevoie de o perioadă de pregătire pentru a învăța să utilizeze astfel de aeronave.

Însă, la scurt timp, Bulgaria, Slovacia și Polonia au indicat că nu intenționează să livreze Ucrainei astfel de aeronave.

Totuși, discuțiile pe această temă au continuat, iar publicația The Wall Street Journal a relatat la finalul săptămânii trecute că Polonia ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și avioane de atac Su-25 în schimbul primirii de aparate F-16 din Statele Unite.

Polonia dispune de 29 de avioane de luptă MiG-29, dar și de alte tipuri de aeronave de origine sovietică, precum 32 de avioane de atac la sol Su-22 sau 30 de elicoptere de atac Mil Mi-24.