ApărareIntelligenceȘtiri

Polonia acuză controlorii ruși de trafic aerian că ar fi provocat deliberat prăbușirea avionului președintelui Poloniei în 2010

Sursa: Tass

Parchetul Național din Polonia a solicitat Tribunalului Districtual din Varșovia să emită un ordin de reținere temporară pentru trei controlori de zbor care erau de serviciu pe data de 10 aprilie 2010, atunci când avionul prezidențial polonez s-a prăbușit pe aeroportul Smolensk-Nord, incident în urma căruia toate cele 96 de persoane de la bordul aeronavei au decedat, inclusiv președintele Poloniei, Lech Kaczyński, relatează agenția de știri Polska Agencja Prasowa.

Kremlinul respinge acuzațiile Poloniei în legătură cu prăbușirea avionului președintelui Kaczynski.

Acesta este primul pas către emiterea unui mandat internațional de arestare. După ce o instanță va emite o decizie privind reținerea temporară a suspecților, anchetatorii vor putea lua măsuri pentru a-i reține.

În opinia procurorilor, suspecții „anticipaseră că s-ar putea produce o catastrofă” atunci când au acordat o autorizație condiționată pentru aterizarea. Aceasta înseamnă provocarea deliberată a unui dezastru aerian, cu victime multiple.

Anterior, parchetul polonez a decis să schimbe acuzațiile împotriva controlorilor ruși de la provocarea accidentală a unei catastrofe la luarea de acțiuni deliberate care au dus la un dezastru.

“Acuzațiile împotriva controlorilor de trafic aerian se referă la provocarea deliberată a unui accident de avion care a dus la moartea multor persoane”, a explicat, miercuri seară, Ewa Bialik, purtătorul de cuvânt al Parchetului Național de la Varșovia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Moscova a reacționat negativ la cererile Varșoviei de a aresta acești controlori de trafic aerian, informează agenția Tass.

Ancheta oficială efectuată de Comitetul de Investigații din Rusia indică o eroare a echipajului ca motiv al accidentului.

“Analiza comună a fragmentelor avionului polonez Tu-154M, care s-a prăbușit în aprilie 2010, a fost finalizată la Smolensk de către angajații Comitetului de Investigații din Rusia și membrii organelor competente poloneze, inițiat din nou de colegii polonezi”, se arată într-un comunicat al autorităților ruse din iunie 2019. “Toate materialele analizate indică definitiv o eroare a echipajului, care și-a continuat încercările de aterizare în condiții de lipsă de vizibilitate”.

Experții Comitetului Aviației Interstatale (IAC) au concluzionat că dezastrul aviatic s-a produs ca urmare a acțiunilor echipajului, care a luat o decizie greșită de a ateriza în condiții meteorologice dificile și sub presiune psihologică.

Pe de altă parte, formațiunea de guvernământ din Polonia – Lege și justiție (PiS), condusă de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al președintelui decedat Lech Kaczynski, a contestat aceste concluzii și a redeschis ancheta în acest caz.

Jaroslaw Kaczynski susține că Rusia l-ar fi asasinat pe fratele său pentru că acesta ar fi sprijinit Georgia în timpul conflictului armat cu Rusia din 2008.

Pe data de 10 aprilie 2010, avionul prezidențial polonez Tu-154M s-a prăbușit pe aeroportul din Smolensk, în vestul Rusiei, în condiții de vizibilitate redusă din cauza ceții. Toți cei 96 de pasageri și membri ai echipajului, inclusiv președintele de atunci, Lech Kaczyński, și-au pierdut viața.

Kaczyński care era însoțit de soția sa și mai mulți oficiali polonezi, venise pentru a participa la comemorarea a 70 de ani de la masacrul din pădurea Katyn – uciderea de către sovietici a mii de intelectuali, politicieni și ofițeri polonezi în 1940.