ApărareȘtiri

Polonia a semnat contractul pentru 32 de avioane F-35A și devine a doua țară din estul Europei, după Rusia, echipată cu avioane de generaţia a cincea

Polonia va plăti 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de aparate F-35. În 2018, Belgia a comandat 34 de aeronave F-35A la un preț total de 4,25 miliarde de dolari.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat vineri contractul în valoare de 4,6 miliarde de dolari pentru achiziția a 32 de avioane F-35. Polonia devine astfel a doua țară din estul Europei, după Rusia, care va avea în dotare avioane de generaţia a cincea.

Primele șase avioane F-35A comandate de Polonia vor fi livrate în 2024-2025. Apoi, vor fi livrate 4-6 aparate pe an, până în 2030.

„Primele 6 aeronave vor fi dislocate temporar la una din bazele aeriene din Statele Unite, cu scopul instruirii echipajelor de zbor și echipajelor de la sol ale Forțelor aeriene poloneze”, a afirmat Krzysztof Płatek, reprezentantul Inspectoratului pentru Armament din cadrul Ministerului Apărării de la Varșovia, citat de portalul polonez Defence24.

Se preconizează că primele aeronave vor ajunge în Polonia între 2025 și 2026. Potrivit Ambasadei SUA la Varșovia, Forțele aeriene poloneze ar urma să declare atingerea pragului de capacitate operațională inițială cu F-35A până în 2028.

Płatek a confirmat, de asemenea, că avioanele poloneze F-35A vor fi dotate cu parașute de frânare.

Inspectoratul pentru Armament a confirmat că Polonia va primi un un singur motor de rezervă Pratt & Whitney F-135; diverse echipamente pentru operarea avioanelor; un centru de antrenament integrat, inclusiv 8 simulatoare; pachetul complet de suport logistic din cadrul Soluției de Asistență Globală, valabil până în 2030; un sistem informatic de asistență operațională pentru F-35A; și servicii de antrenament pentru 24 de piloți și 90 de membri ai personalului de suport tehnic.

Portalul Defence24 a relatat anul trecut că Guvernul de la Varșovia a decis să renunțe la offset pentru achiziția de F-35, Ministerul Apărării afirmând că această decizie permite autorităților poloneze să evite costuri suplimentare de peste 1 miliard de dolari.

Pentru comparație, în 2018, Belgia, care la fel ca Polonia a renunțat la offest, a plătit 4,25 miliarde de dolari pentru 34 de aeronave F-35. Se pare că Bruxelles-ul a reușit să negocieze un preț mai mic per unitate, dar prețul mai ridicat în cazul Poloniei are legătură cu achiziționarea unei cantități mai mari de echipamente suplimentare (de exemplu, piese de schimb) și a unui pachet de antrenament mai extins.

Forțele Aeriene Poloneze mai au în dotare 48 de avioane multirol F-16C/D (inclusiv 12 F-16D, varianta biloc, de antrenament), 29 de aeronave de superioritatea aeriană MiG-29 (inclusiv 6 MiG-29, de antrenament) și 32 de aparate de atac Su-22, ultimele două tipuri fiind de proveniență sovietică, potrivit site-ului FlightGlobal.