InfrastructurăȘtiri

Poliția de Frontieră Română va primi două noi nave maritime de patrulare. Valoarea contractului: 26 de milioane euro 

Sursa: Poliția de Frontieră

Poliția de Frontieră Română urmează să primească două noi nave maritime de patrulare, care vor fi construite la șantierele navale Damen Galați și Damen Mangalia, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a precizat că urmează să fie achiziționate și cinci șalupe de intervenție (CPB – Coastal Patrol Boat).

Valoare contractului pentru achiziția celor de două nave maritime de patrulare se ridică la 129,9 milioane de lei (26 de milioane de euro), fără TVA, iar navele urmează să intre în dotarea Poliției de Frontieră până la 30 noiembrie 2022, se arată într-un comunicat al instituției.

Proiectul este derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă.

“Supravegherea frontierei maritime, misiunile de patrulare, asigurarea apelor din zona exclusiv economică, siguranța maritimă, operațiunile de căutare și salvare – sunt tipuri de misiuni care, cu aceste nave, vor fi îndeplinite cu mai mare eficiență”, a declarat ministrul cu ocazia semnării contractului de construire și achiziție a navelor, eveniment desfășurat pe 10 martie.

Finalizarea producției integrate (inclusiv montarea de tehnică specială) precum și livrarea se vor realiza în cadrul Damen Shipyards Mangalia.

Navele, din clasa Damen FCS 4008 PATROL, vor avea fiecare un tonaj brut de 300 tone și un echipaj format din 28 de persoane, dar și capacitate de a transporta alte 50 de persoane, iar viteza maximă va fi de 30 de noduri. De asemenea, sunt proiectate să execute misiuni operative de până la trei zile pe un grad de agitație a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălțime).

Vasul Ștefan cel Mare, nava amiral a flotei Poliției de Frontieră Române, a fost construit tot la un șantier din România ale constructului naval Damen.