ApărareInfrastructurăȘtiri

Poliția de frontieră folosește drone furnizate de EMSA pentru supravegherea zonei de coastă de la Marea Neagră -VIDEO

Poliția de Frontieră Română folosește sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), ”un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră”, a informat instituția.

Proiectul, început în luna august  este furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) şi este utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv poluarea maritimă, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor și operațiunile de căutare și salvare.

Conceptul de tip integrat care constă în operarea de la bordul navei Poliţiei de Frontieră „Ştefan cel Mare” a unei drone de mici dimensiuni, tip UAS – Unmanned Aerial System, cu capabilități de filmare pe timp de zi și de noapte, de către piloți specializați din cadrul companiei Nordic Unmanned A.S.

Astfel, datele colectate de la zboruri sunt transmise, în timp real, utilizatorilor, prin intermediul Centrului de date RPAS al Agenției Europene pentru Siguranță Maritimă, cu ajutorul unui sistem de comunicații prin satelit, dedicat în acest scop.

Zborurile au loc în zona de competență a României, de la Marea Neagră, și sunt folosite în mai multe scopuri, inclusiv supravegherea frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale, controlul și monitorizarea activităților de pescuit, identificarea poluării de către nave, monitorizarea ariilor protejate și căutarea persoanelor dispărute.

Operațiunea actuală se desfășoară până la sfârșitul anului.

Poliția de Frontieră a României dorește să extindă serviciul până în 2021.