ApărareȘtiri

Poliția de de Frontieră Română va primi în dotare două nave maritime de patrulare fabricate de Damen

Nava de patrulare maritima pentru Politia de Frontiera (FOTO: politiadefrontiera.ro)

Lansarea la apă a primei nave maritime de patrulare, dintre două ambarcațiuni ce vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, a avut loc pe data de 5 iulie la șantierul Damen Shipyards din Antalya, se arată într-un comunicat de presă emis de instituție.

După lansarea la apă și operaţionalizarea/testarea tuturor sistemelor de navigație şi propulsie, nava urmează să navigheze către șantierul Damen – Mangalia, unde vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere.

Construcţia acestei nave face parte dintr-un contract de achiziţie încheiat în martie 2021 cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, care are ca obiect construcția a două nave de patrulare. Valoarea totală a contractului se rdică la aproape 130 de milioane de lei, fără TVA (26 milioane de euro).

Scopul proiectului este acela de suplimentare a flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul acestui program, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel), fiind deja achiziţionate cinci şalupe de intervenţie de mare viteză (CPB – Coastal Patrol Boat), aflate deja în dotarea Poliţiei de Frontieră Române.

Cele două nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

Cele două nave sunt din clasa Damen FCS 4008 PATROL și vor avea fiecare un echipaj de 28 de persoane și capacitate maximă de a transporta alte 80 de persoane pe puntea pupă.

Viteza maximă a navelor va fi de 30 noduri și vor putea executa misiuni operative de până la trei zile pe un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălţime). Autonomie minim a celor două vase va fi de 600 mile marine.

Nave din această clasă sunt utilizate de autoritățile din mai multe țări din întreaga lume, inclusiv Marea Britanie, Grecia, Mexic, Emiratele Arabe Unite etc.

Compania Damen a construit și nava amiral a flotei Poliției de Frontieră Române, vasul Ștefan cel Mare, realizat la Șantierul Naval Damen Galați.