ApărareȘtiri

Pintilie, BlueSpace Tech: Ne-am săturat de ce crede statul și vrem să venim cu competență în industria de apărare

Constantin Pintilie, fondator și CEO al BlueSpace Technology (foto: bstech.ro)

Industria privată de apărare ”s-a săturat” ca statul să vină cu o strategie pentru acest domeniu și vrea să ofere perfomanță, este de părere Constantin Pintilie, fondatorul companiei BlueSpace Technology.

“Noi, cei din industria privată am pierdut prea mult timp așteptând ca cei din industria de apărare de stat să vină cu o viziune, să fie un exemplu pentru noi și să performeze. Din păcate, astăzi în România nu putem spune că avem un factor catalizator care să determine creșterea capacității de producție locală.”, a spus Pintilie, într-o intervenție la conferința BSDA 2023, trimisă Umbrela Strategică.

Omul de afaceri a criticat felul de în care se fac achizițiile militare de către autoritățile române.

“De prea multă vreme cumpărăm doar ce ne spun consultanții că e ”de firmă”, de la măști la rachete si avioane, tot ce înseamnă tehnică militară. Vedem companii străine calificate cu ușurință pentru că au experiență similară, iar companiile românești lucrează de multe ori în lohn sau la mâna a doua”, , a remarcat CEO și fondatorul companiei românești.

Pintilie a spus că statul trebuie să sprijine companiile locale din apărare, susținute și de inovație,  pentru amibiția justificată de  a produce în România.

”Pentru ca inovația să își facă însă loc în afacerile locale, cred că este important să existe dorință la nivelul decidenților politici și militari de a susține companiile românești să acționeze cu plenitudine nu cu platitudine, să existe ambiția și mândria de a produce local și de a nu mai fi dependenți de alte state”, a mai spus Constantin Pintilie, CEO și  fondator al companiei BlueSpace Technology.