ApărareȘtiri

Pilotul Su-27 ucrainean s-a rătăcit în România și va fi trimis acasă

Su-27 al aviației militare ucrainene

Pilotul avionului Su- 27 ucrainean, care a fost interceptat de F-16 române, ”s-a rătăcit” și ”nici nu mai avea unde să aterizeze înapoi, pentru că aeroportul de pe care a plecat era distrus”, a declarat joi seara ministrul Apărării Vasile Dîncu, care a pus incidentul, indirect, pe seama tinereții pilotului.

”A fost fost un accident. Se vedea din start. Am văzut că avionul era rătăcit. Venea spre teritoriul României. A fost interceptat, s-a constatat că acest tânăr pilot se rătăcise, dar, de fapt, nici nu mai avea unde să aterizeze înapoi, pentru că aeroportul de pe care a plecat era distrus și a ajuns cu bine în România”, a spus ministrul Apărării la Digi 24.

Până la acest moment, MApN nu a avut o altă comunicare oficială despre incidentul aerian, față de informațiile oferite inițial.

Dîncu a spus că a fost ”efectiv un accident” și că probabil pilotul va fi trimis acasă, după discuții ”din punct de vedere legislativ”.

„Sunt chestiuni care țin de legile internaționale, dar rezolvăm acest lucru pentru că a fost efectiv un accident. Am făcut un schimb de mesaje cu ministrul Reznikov și și-a cerut scuze pentru acest incident și ne-a rugat să sprijinim să se întoarcă acasă”, a adăugat Dîncu.

Două avioane F-16 ale aviației militare române au interceptat joi un Suhoi 27 aparținând Ucrainei, care făcea un zbor neautorizat în nordul României, a informat MApN. Avionul militar ucrainean se află la baza aeriană 95 Bacău.