ApărareȘtiri

Piloții polonezi de F-16 se vor antrena pe simulatoare de la Eblit Systems

Simulator aerian (FOTO: Elbit Systems)

Agenția de Armament din Polonia a încheiat un contract cu compania israeliană Elbit Systems pentru furnizarea de simulatoare de zbor pentru avioanele de luptă F-16C/D Block 52+ ale Forțelor Aeriene Poloneze, relatează presa poloneză.

Acordul de mai sus a fost încheiat pe 8 decembrie și are o valoare de 226,7 milioane de zloți, inclusiv TVA (48 de milioane de euro). Oferta producătorului israelian a fost selectată în cadrul unei licitații care a fost lansată în august 2020. În cele din urmă, Agenția de Armament a ales dintre două oferte – de la Elbit Systems (Israel) și CAE USA Inc. (SUA) – care au fost depuse în luna septembrie a acestui an.

Livrarea simulatoarelor urmează să fie finalizată în termen de 28 de luni de la data semnării contractului, iar perioada de garanție este de 55 de luni. Conform informațiilor, sistemul va consta din patru simulatoare, plus opțiunea pentru un dispozitiv suplimentar.

În prezent, Forțele Aeriene ale Poloniei operează simulatoare pentru F-16C/D Fighting Falcon Block 52+ livrate în cadrul contractului interguvernamental pentru programul Peace Sky, semnat cu Statele Unite în 2003. Potrivit informațiilor făcute publice, la jumătatea anului trecut, simulatoarele nu au fost modernizate până acum și sunt uzate, astfel că au nevoie urgent de îmbunătățiri pentru a putea pregăti piloții polonezi într-un mod eficient.

Polonia vrea un sistem care să ofere simularea completă a tuturor sistemelor de la bordul F-16C/D Block 52+ în configurația hardware poloneză. De asemenea, sistemul trebuia să poată permite piloților să efectueze zboruri simulate în diferite configurații și condiții meteorologice, să realimenteze în aer și să efectueze antrenamente pentru situații de urgență.

Sistemul ar urma să fie capabil să pregătească un grup tactic de cel puțin patru echipaje și să coopereze în rețea cu alte centre de simulare.

Aviația poloneză utilizează deja simulatoare de la Elbit Systems pentru aeronavele de antrenament M-346.

Grupul israelian a realizat și livrat simulatoare pentru Forțele armate române. Astfel, la finalul anului trecut, compania Simultec din Măgurele, subsidiară a grupului Elbit Systems, a fost selectată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) să modernizeze simulatorul de zbor pentru elicopterele IAR 330 PUMA SOCAT, prin configurare in varianta IAR 330 PUMA L-RM. Valoarea acestui contract, publicat în Jurnalul european pentru achiziții publice pe data de 12 noiembrie 2021, se ridică la 5,1 milioane de lei, fără TVA.