ApărareȘtiri

Piloții britanici de Typhoon au executat 9 misiuni de monitorizare a unor aeronave suspecte în cursul celor patru luni în România

Avioane de luptă Eurofighter și MiG-21 LanceR (RAF)

Cele patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon, din cadrul detașamentului britanic dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu în perioada mai-august 2021 pentru poliție aeriană, au executat nouă misiuni de monitorizare a unor aeronave suspecte în apropierea spațiului aerian al NATO din zona Mării Negre, au anunțat Forțele Aeriene Regale Britanice.

În majoritatea cazurilor, avioanele britanice au fost trimise să monitorizeze aeronave militare rusești care efectuau zboruri în apropierea spațiului aerian NATO fără să transmită un plan de zbor prestabilit și fără să comunice cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zburau, lucruri care pot pune în pericol și traficul aerian civil.

Un astfel de incident s-a petrecut pe data de 22 iunie, când aeronave rusești de tip Suhoi Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au pătruns în regiunea românească de informare a zborurilor – FIR București.

Pe lângă misiunile de monitorizare, piloții britanici au participat la numeroase exerciții în compania omologilor din România și alte țări NATO și partenere.

Un detașament din cadrul Forțelor Aeriene Regale Canadiene, format din aproximativ 150 de persoane cu șase aeronave CF-188 Hornet, a preluat sarcina asigurării serviciului de Poliție Aeriană Întărită la Marea Neagră, după ce detașamentul aviației britanice a revenit la începutul lunii septembrie la baza RAF Lossiemouth.