ApărareȘtiri

Peste zece ani, majoritatea avioanelor militare ale Ucrainei vor fi inutilizabile, susține comandantul forțelor aeriene

Avion de luptă Su-27 al aviației ucrainene (FOTO: UNIAN)

În cei aproape 30 de ani de la independența țării, Forțele Aeriene Ucrainene nu au primit niciun avion nou, afirmă comandantul aviației, general colonelul Serghei Drozdov, citat de postul RBC-Ukraine, informează agenția Unian.

Avioanele militare învechite, datând din epoca sovietică, nu vor putea fi menținute în stare de funcționare pentru totdeauna, în pofida operațiunilor de reparare și modernizare, astfel că, “mai devreme sau mai târziu, probabil peste 10 ani”, piloții ucraineni ar putea rămâne fără avioane adecvate pentru a îndeplini sarcinile atribuite.

Potrivit acestuia, spațiul aerian al țării este protejat în acest moment de aeronave fabricate în perioada 1968 – 1991.

„Cel mai vechi avion de transport militar al nostru are 52 de ani. Flota de atac, de vânătoare și de recunoaștere – Su-25, Su-24M, MiG-29, Su-27 și Su-24MR datează din 1981-1991″, a afirmat generalul în legătură cu prăbușirea, luna trecută, a unui avion de transport An-26 care transporta cadeți ai forțelor aeriene.

Aviația ucraineană este menținută în formă exclusiv prin reparații și modernizare, notează comandantul forțelor aeriene.

“În același timp, aș dori să subliniez că repararea și modernizarea echipamentelor sovietice nu pot fi efectuate pentru totdeauna. Există distrugerea fizică a motoarelor, a acționărilor, a ansamblurilor, aeronavei. Mai devreme sau mai târziu, probabil peste 10 ani, ne vom confrunta cu problema că avioanele noastre nu își pot îndeplini sarcinile care le-au fost atribuite”, a concluzionat Drozdov.

În ceea ce privește înlocuirea avioanelor învechite, generalul susține că Ucraina își propune să achiziționeze avioane multirol din din țările partenere NATO.

“Este puțin probabil ca Ucraina să reușească să creeze un avion de luptă – un avion multifuncțional în viitorul apropiat. Pentru aceasta, nu avem, în primul rând, o bază științifică adecvată, nu avem capacități de producție, experiență. Ucraina poate produce numai avioane de transport militar”, a explicat oficialul.

În ceea ce privește dotarea cu drone, Drozdov a afirmat că ocupă un loc important pe câmpul de război modern, dar este incorect să spunem că pot înlocui aviația militară.

“Avioanele fără pilot îndeplinesc funcții limitate. (…) Drona nu este încă capabilă de sarcinile pe care le îndeplinește un luptător multirol modern”, a subliniat generalul.

Oficialul a menționat și faptul că Guvernul de la Kiev discută cu Turcia posibilitatea unui parteneriat pentru fabricarea de drone în Ucraina.