ApărareȘtiri

Peste 80.000 de militari ruși și din țări partenere la exercițiile strategice Kavkaz-2020 din sudul Rusiei și zona Mării Negre

Sursa: Tass

Kavkaz-2020, cele mai ample exerciții strategice din Rusia din acest an, au debutat luni, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova, care a precizat că la manevre, ce se vor desfășura în sud-vestul Rusiei, zona caspică și la Marea Neagră, vor participa peste 80.000 de militari ruși și dintr-o serie de țări partenere, inclusiv China și Iran, relatează agenția de știri Tass.

Forțele armate rusești vor acorda o atenție deosebită contracarării rachetelor de croazieră și a vehiculelor aeriene fără pilot în timpul exercițiilor.

“Exercițiile Kavkaz-2020 se vor concentra în special pe combaterea rachetelor de croazieră și a vehiculelor aeriene fără pilot, precum și pe activitățile de luptă și de război electronic împotriva unor formațiuni inamice, pe instruirea capacității de învăluire verticală cu ajutorul trupelor aeropurtate și a modalităților de a face rapid tranziția între activitățile militare în medii diferite”, se mai arată în comunicatul ministerului.

Decizia a fost luată pe baza experienței acumulate în timpul diferitelor conflicte armate, inclusiv în cel din Siria, unde Rusia a trimis forțe consistente în sprijinul regimului de la Damasc.

Aproximativ 80.000 de persoane vor participa la exerciții, inclusiv până la 1.000 de militari străini din Armenia, Belarus, China, Myanmar și Pakistan. De asemenea, reprezentanții din Azerbaidjan, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tadjikistan și Sri Lanka vor acționa ca observatori.

La exercițiu, ce este programat să se încheie pe 26 septembrie, urmează să fie utilizate și numeroase tancuri, vehicule blindate de toate tipurile, piese de artilerie și lansatoare de rachete, numeroase avioane de luptă și elicoptere de atac, precum și nave de suprafață și submarine ale țărilor participante.

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa între 2015 și 2017, a avertizat că în lunile următoare – cu o secetă continuă în Crimeea, alegeri în SUA și Ucraina și un exercițiu militar important în Rusia de sud-vest – regiunea pontică ar putea fi scena unor acțiuni rusești provocatoare.

Concomitent, în perioada 17-25 septembrie se desfășoară un exercițiu comun americano-ucrainean în vestul Ucrainei. Pe lângă Ucraina și Statele Unite, la exercițiul Rapid Trident 2020 vor participa reprezentanți ai României, Marii Britanii, Lituaniei, Germaniei, Danemarcei, Canadei, Poloniei.

La rândul său, Moscova a acuzat NATO că încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre, Rusia fiind în special preocupată de prezența constantă în Marea Neagră a navelor unor țări care nu sunt riverane.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un interviu în luna septembrie.