ApărareȘtiri

Peste 600 de militari italieni vor sosi în Ungaria și România în săptămânile următoare

FOTO: Esercito Italiano/Twitter

Peste 600 de militari italieni vor sosi în următoarele săptămâni în Ungaria și România pentru a proteja Flancul de sud-est al NATO împreună cu alte forțe aliate, relatează publicația Corriere della Sera.

De altfel, potrivit jurnaliștilor italieni, comanda operațiunilor în Ungaria ar putea fi încredințată Romei.

Detaliile vor fi incluse într-un document care urmează să fie aprobat de Consiliul de Miniștri în zilele următoare și apoi o va trimite Parlamentului spre ratificare.

Italia este deja implicată în operațiunile NATO de reasigurare a aliaților de pe Flancul estic, participând cu trupe la grupurile de luptă NATO din țările baltice. De asemenea, un detașament al aviației italiene, cu opt Eurofighter, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) în România în perioada decembrie 2021-martie 2022.

De asemenea, Italia va furniza Ucrainei arme pentru lupta împotriva dronelor Guardian, echipament de bruiaj radar și sisteme de protecție împotriva posibilelor atacuri asupra infrastructurii.

Relațiile Moscovei cu Roma, cândva foarte solide, s-au degradat puternic după agresiunea rusă asupra Ucrainei. Cu mai puțin de o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, premierul italian Mario Draghi plănuia o călătorie la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre o posibilă creștere a livrărilor de gaze.

Însă, liderul italian și-a schimbat complet abordarea după invazia rusă. Draghi pledează acum  ca Uniunea Europeană să interzică importurile de petrol rusești, în ciuda dependenței țării sale de hidrocarburile rusești.

De asemenea, Draghi sprijină furnizarea de arme grele Ucrainei, în ciuda opoziției manifestate de numeroși membri ai coaliției sale de guvernământ și a legăturilor istorice puternice între Italia și Rusia.