ApărareȘtiri

Peste 4000 de militari români participă în 2023 la misiuni și operațiuni externe, jumătate sunt forțe în așteptare

Foto: navy.ro 0perațiunea IRINI din Marea Mediterană

Aproape 2000 de militari români participă în acest an la misiuni și operațiuni externe în curs, cei mai mulți la misiuni NATO, indică situația efectivelor aprobate conform Legii nr. 121/2011.

Mai precis 1892 de militari sunt forțe MApN pentru misiuni și operațiuni în curs, din care 1254 participă la misiuni NATO și 595 la misiuni sub conducerea UE. Pe teritoriul național, se află forțe în așteptare ale MApN însumând 2149 de militari.

Dintre misiunile sub egida UE, cele mai consistente participări sunt la Eufor-Althea (268) și la operațiunea navală Eunavfor IRINI din Marea Mediterană (243).

În ceea ce privește efectivele Ministerului de Interne, MAI poate pune la dispoziție 336 de membri ai personalului său pentru misiuni și operațiuni în desfășurare sub egida UE, ONU, NATO, OSCE și dispune de o rezervă de forțe de 2095 de persoane.

Fondurile pentru misiuni sunt asigurate din bugetele MApN și MAI.  Pentru misiunile sub egida ONU, fondurile vor fi rambursate, ulterior, de către această organizație, iar pentru operațiunile comune desfășurate sub egida Agenției FRONTEX și a Biroului European de Sprijin pentru Azil, costurile generate vor fi rambursate integral de către agenția Uniunii Europene.