ApărareȘtiri

Peste 350 de scafandri militari din șase țări participă la exercițiul „Eurasian Partnership MCM Dive 21”, organizat de România

„Viceamiral Constantin Bălescu" (Forțele Navale Române)

Forțele Navale Române organizează cea de-a unsprezecea ediție a exercițiului „Eurasian Partnership MCM Dive 21”, care se desfășoară în perioada 2-9 august în largul țărmului României de la Marea Neagră. La evenimentul de instruire vor participa peste 350 de militari români și din alte cinci țări (Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, SUA și Ucraina).

Marina română va participa cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, vedeta maritimă pentru scanfadri „Venus”, cinci ambarcațiuni rapide (RHIB), un vehicul subacvatic autonom AUV (Autonomous Underwater Vehicle), două detașamente EOD (Explosive Ordnance Disposal), specializate în dezamorsarea minelor marine, precum și un detașament format din scafandri de mare adâncime. În total, 250 de militari români vor lua parte la evenimentul de instruire.

Ucraina participă cu remorcherul de salvare și recuperare „Oleksandr Okhrimenko” și 30 de militari.

Remorcherul ucrainean de salvare și recuperare Oleksandr Okhrimenko (Ukrinfrom)

Obiectivul exercițiului vizează consolidarea deprinderilor scafandrilor militari și dezvoltarea interoperabilității participanților în două domenii ale scafandreriei: activități specifice scafandrilor EOD – de căutare, identificare și distrugere a minelor din barajele istorice de mine; și activități lucrative subacvatice cu instrumente hidraulice și executarea de scufundări cu alimentare de la suprafață pentru scafandrii de mare adâncime.