ApărareȘtiri

Peste 3000 de militari americani vor fi dislocați pe teritoriul României

Militari americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată la baza Mihail Kogălniceanu (FOTO: Sgt. 1st Class Jacob Connor)

Peste 3000 de militari americani vor fi dislocați în România în perioada următoare, la solicitarea NATO, staționarea acestora fiind deja aprobată de către președintele Klaus Iohannis, la propunerea premierului Ciucă și după consultarea CSAT.

Concret, este vorba de dislocarea suplimentară pe teritoriul național  a unor structuri de comandă și control și a unei grupări de luptă de nivel brigadă din cadrul forțelor armate ale SUA, însumând în total până la 3050 de militari.

De asemenea, în România  va staționa și un ”element înaintat dintr-un comandament de nivel brigadă francez, care va lua în subordine, după pregătire și consolidare, unitățile care vor fi alocate brigăzii aliate constituite, la nevoie, în țara noastră”.

”Dislocarea suplimentară a acestor structuri aliate în România asigură consolidarea posturii aliate și realizarea unui dispozitiv de descurajare și apărare consistent și coerent pe întregul Flanc Estic al Alianței”, a considerat președintele Iohannis.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a fost mandatat să facă demersuri pentru suplimentarea efectivelor de militari și prepoziționării de echipamente, în funcție de confirmările de participare, cu informarea ulterioară și pentru luarea măsurilor necesare în vederea staționării, extinderii și dezvoltării facilităților de instruire și de dispunere a trupelor pe teritoriul național.

Parlamentul urmează să fie informat despre decizie într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, care se va desfășura săptămâna viitoare, în care se va aproba și constituirea în România a Grupului de Luptă Aliat, dislocarea radarelor US Marine Corps și armatei spaniole, dar și majorarea participării României la operațiunea EUFOR Althea din Bosnia și Hețegovina.