ApărareȘtiri

Peste 20 de nave militare ale SUA afectate de coronavirus, afirmă un oficial american

Portavionul USS Nimitz (NimitzNews, Twitter)

Marinari de pe 26 de nave militare americane au coronavirus, însă toate vasele afectate sunt în port, iar în rândul echipajelor celor 90 de nave aflate pe mare nu se înregistrează cazuri de infecție cu noul virus, a afirmat un oficial din cadrul Forțelor Navale ale SUA, citat de publicațiile Star and Stripes și Military.com

Oficialul, care a făcut declarații sub protecția anonimatului, a refuzat să indice ce nave au fost afectate sau să precizeze câți marinari sunt infectați, spunând doar că sunt într-un număr redus pe fiecare dintre aceste vase.

În total, aproximativ 1.300 de membri ai Forțelor Navale ale SUA au fost infectați, iar cele mai multe sunt în rândul echipajului portavionului USS Theodore Roosevelt, aflat în Guam. Până miercuri au fost confirmate 777 de cazuri de coronavirus și un deces în rândul membrilor echipajului portavionului.

Forțe militare din întreaga lume au fost direct afectate de coronavirus, inclusiv portavioane americane și franceze, o navă militare de aprovizionare din Taiwan, un submarin din Olanda, dar și zeci de cadeți care au participat la repetiții pentru parada de comemorare a victoriei sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei (numele sub care este cunoscută confruntarea sovieto-nazistă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că parada comemorare a victoriei sovietice, programată să se desfășoare pe 9 mai în Piața Roșie de la Moscova, a fost anulată din cauza pandemiei, potrivit BBC.

Răspândirea bolilor infecțioase la bordul navelor este favorizată de faptul că un număr mare de persoane lucrează, mănâncă și dorm în spații restrânse.

În mod clar, măsurile de distanțare socială și izolarea bolnavilor pentru a combate răspândirea coronavirusului SARS CoV-2 (care cauzează boala COVID-19) sunt imposibil de aplicat la bordul unei nave, chiar dacă vase ca portavioanele au centre medicale moderne.

Conform studiilor efectuate în cazul navei de croazieră Diamond Princess, afectată de coronavirus în luna februarie, s-a constatat că rata contagiozității a fost de patru ori mai mare decât la Wuhan, epicentrul epidemiei.