ApărareImportant

Peste 2300 de militari participă la SWIFT RESPONSE 24, un exercițiu major de desant aerian

Foto: Armata României Oficial

România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice la SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24, un exercițiu major de desant aerian, care începe pe 5 mai și este condus de Corpul V al Forţelor Terestre ale SUA.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX). Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române, a informat MApN.

În cadrul exercițiului va avea loc una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu implicarea a aproximativ 2.000 de parașutiști din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, poligonul Bogata din Turda, Centrul Național de Instruire pentru Luptă Getica din Cincu și poligonul din comuna Știuca. De asemenea, se vor folosi facilități ale Bazei 90 Transport Aerian dOtopeni, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu din Boboc și aeroportul Banat din Caransebeș.

SWIFT RESPONSE 24 este condus de Corpul V al Forţelor Terestre ale Statelor Unite și presupune operațiuni aeriene comune pentru creșterea gradului de pregătire și de interoperabilitate cu forțele aliate, contribuind la eforturile de descurajare ale NATO.

Exercițiul implică aproximativ 3.650 de militari din SUA și 9.500 din statele aliate și partenere, fiind programat să înceapă cu operații aeriene și de desant. Anul acesta, SWIFT RESPONSE este conexat cu exercițiile naționale QUADRIGA SOUTH din Germania, DACIA 24 din România și SPRING STRIKE din Suedia.

Platforma de instruire DEFENDER 24 (compusă din exercițiile SABER STRIKE 24, IMMEDIATE RESPONSE 24 și SWIFT RESPONSE 24) este planificată de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condusă de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Exercițiul se va încheia pe 24 mai.