ApărareȘtiri

Peste 2.000 de civili ucraineni și-au pierdut viețile de la începutul războiului

Bombardamente rusești la Kiev (FOTO: Ukrainian President’s office)

De la începutul agresiunii armate rusești, peste 2.000 de ucraineni au fost uciși, pe lângă militari, a anunțat Serviciul de Stat de Urgență din Ucraina, potrivit agenției de știri Ukrinform.

“De mai bine de 160 de ore, Ucraina și poporul ucrainean s-au apărat împotriva atacului insidios și cinic al Rusiei și Belarusului. În fiecare oră își pierd viețile copii, femei și apărătorii noștri. Timp de șapte zile de război”, se arată într-o postare pe Facebook a Serviciul de Stat de Urgență.

În această perioadă, Rusia a distrus un număr mare case rezidențiale, spitale și grădinițe din Ucraina. „În această perioadă, peste 2.000 de ucraineni au fost uciși, în afară de apărătorii noștri”, se arată în comunicat.

„Astăzi, principalele eforturi ale salvatorilor vizează salvarea oamenilor. Au fost salvate viețile a peste 150 de oameni, peste 400 de incendii au fost stinse după atacurile inamice, peste 500 de persoane au fost evacuate. Pirotehnicienii au dezamorsat 416 dispozitive explozive”, relatează SES.

Cel puțin 10 salvatori au fost uciși și alți 13 au fost răniți în timp ce își îndeplineau munca.

O parte din ucrainenii răniți au fost transportați pentru tratament în România și alte țări NATO din regiune. România a anunțat săptămâna această că pune la dispoziție peste 3.000 de paturi pentru răniți din Ucraina în spitale din toată țara.

Aproape un milion de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului în țările vecine, în special în Polonia și România.

Ucraina a intentat oficial un proces împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga pentru crime de război. Procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan a inițiat ancheta cu privire la situația din Ucraina.