ApărareȘtiri

Pentru a treia oară în ultimii cinci ani, Forțele Aeriene Regale Britanice vin în România pentru misiuni de poliție aeriană

Eurofighter (RAF/NATO)

Avioane de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice revin în luna mai la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO, alături de aviația română, se arată într-un comunicat al Comandamentului Aerian Aliat.

Este pentru a treia oară când aviația britanică execută misiuni de poliție aeriană în România, anterior avioanele britanice fiind prezente la Mihail Kogălniceanu, pentru câteva luni, în 2017 și 2018.

Aeronavele care vor executa misiuni în spațiul aerian aliat de la Marea Neagră provin de la unitatea de la baza aeriană RAF Lossiemouth, nord-estul Scoției, unde execută în mod regulat misiuni de poliție aeriană în regiunea Marii Britanii.

Încă de la începutul acestei luni, unitățile logistice din cadrul Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au început pregătirile pentru dislocarea planificată în România a detașamentului de avioane Eurofighter Typhoon.

Misiunea NATO a Forțelor Aeriene Regale Britanice în România, cunoscută și sub numele Operațiunea Biloxi, este prima operațiune majoră pentru noua Forță de suport a RAF.

Avioanele britanice Eurofighter Typhoon înlocuiesc aeronavele spaniole de același tip care au executat misiuni de poliție aeriană în spațiul aerian al României în perioada februarie-martie. Detașamentul spaniol dislocat la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a efectuat peste 200 de misiuni în timpul celor două luni de prezență în România.

Misiunile de Poliția aeriană îmbunătățită a NATO fac parte din Măsurile de asigurare ale Alianței, introduse în 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Tot în luna mai, un distrugător clasa Type 45 și o fregată antisubmarin din clasa Type 23 ale Marinei Regale Britanice urmează să sosească în bazinul pontic, în semn de solidaritate cu aliații și partenerii NATO din regiune în contextul agravării tensiunilor între Ucraina și Rusia.