ApărareȘtiri

Pentagonul transferă în România o unitate de blindate Stryker cu 1.000 de militari americani

Vehicule blindate Stryker (FOTO: US Army)

Pentagonul a anunțat miercuri că va transfera din Germania în România un escadron de blindate Stryker cu 1.000 de militari americani în cadrul eforturilor de descurajare a acțiunilor agresive ale Rusiei în regiunea pontică.

Regimentul 2 de Cavalerie al SUA, o unitate cu sediul în Vilseck, Germania, va trimite un grup mixt de forțe cu vehicule de luptă blindate pentru a descuraja agresiunea și pentru a îmbunătăți capacitățile noastre defensive în statele aliate din prima linie în această perioadă tensionată. Aceste forțe se vor adăuga celor 900 de militari americani dislocați regulat prin rotație în România.

În același timp, în zilele următoare, alți aproximativ 2.000 de militari de soldați americani vor fi dislocați în Polonia și Germania, a precizat Pentagonul.

“Președintele [Joe] Biden a spus clar că SUA vor răspunde unei amenințări tot mai mari la adresa securității și stabilității Europei. Angajamentul nostru față de articolul 5 [Tratatul Atlanticului de Nord] NATO și securitatea colectivă rămâne neclintit. Ca parte a acestor angajamente iar în pregătirea pentru o serie de situații neașteptate, SUA vor desfășura în curând forțe suplimentare în România, Polonia și Germania”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării de la Washington, John Kirby.

Regimentul 2 de Cavalerie este prima și singura unitate din armată SUA care a obținut vehicule blindate Stryker cu armament antitanc îmbunătățit. Jumătate dintre vehiculele Stryker ale unității au un tun de 30 mm, iar cealaltă jumătate au un sistem anti-tanc Javelin, afirma lt. colonelul Andrew Gallo, comandant al escadronului 3 din Regimentul 2 Cavalerie, în 2020.