ApărareȘtiri

Pentagonul suspendă călătoriile în țările afectate de coronavirus/ Exercițiul Defender-Europe 20 va fi “ajustat”

Sursa: Spartan Brigade, Twitter

Departamentul Apărării din Statele Unite a anunțat restricții privind călătoriile personalului militar american spre și dinspre țările afectate de pandemia de coronavirus, pe o durată de 60 de zile, urmând ca această măsură să afecteze și “Defender-Europe 20”, unul dintre cele mai ample exerciții NATO după Războiul Rece, care va fi ajustat în urma deciziei de reducere a participării americane la manevre.

Această măsură va intra în vigoare de pe data de 13 martie și se va aplica întregului personal militar și civil din cadrul Departamentului Apărării, precum și familiilor acestora, a indicat Mark Esper, șeful Pentagonului, potrivit publicației Ouest-France.

De asemenea, angajații Pentagonului care se întoarce pe teritoriul SUA vor fi plasați în carantină timp de 14 zile este.

Totodată, Comandamentul European al Statelor Unite (EUCOM) a anunțat miercuri că numărul participanților americani la exercițiul “Defender-Europe 20” va fi redus în contextul epidemiei de coronavirus.

“Activitățile asociate exercițiului vor fi ajustate corespunzător și vom lucra îndeaproape cu aliații și partenerii noștri pentru a îndeplini obiectivele de antrenament cu prioritate ridicată”, se afirmă în comunicatul dat publicității de EUCOM, în care se mai precizează că “luând această decizie importantă vom continua să ne facem partea în privința prevenirii răspândirii virusului”.

“Defender Europe 20”, care este similar cu masivele exerciții anuale “Reforger” din perioada Războiului Rece, se desfășoară în zece țări aliate, însă, potrivit Comandamentul european al Statelor Unite (EUCOM), acțiunea principală va avea loc în Germania și Polonia, dar vor fi efectuate manevre și în Georgia, stat partener al alianței.

Printre țările care și-au anunțat participarea la “Defender Europe 20” se numără și România.

“Defender Europe 20” va fi al treilea cel mai mare exercițiu militar de pe continent după Războiul Rece, potrivit generalului Chris Cavoli, comandantul Armatei SUA Europa.

Planul inițial prevedea ca aproximativ 37.000 de militari, inclusiv 29.000 de americani, să participe la exercițiu, însă numărul participanților va fi probabil diminuat semnificativ.

În ultimele zile, în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus, mai multe exerciții militare din întreaga lume au fost anulate.

Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, țările care organizează exerciții ar putea deveni reticente să găzduiască mii de militari, în special din alte state afectate mai grav de coronavirus.