ApărareȘtiri

Pentagonul redirecționează din fondurile pentru zidul lui Trump către construcții militare în România

Departamentul american al Apărării a elaborat un plan de transfer către alte proiecte militare a majorității fondurilor alocate de fosta Administrație Trump pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Pentagonul va redirecționa astfel 2,2 miliarde de dolari către proiecte de construcții militare în SUA și alte țări, printre care și România.

În prima zi a mandatului său, pe 20 ianuarie, președintele Joe Biden a emis un ordin prezidențial prin care a stopat construcția zidului de graniță.

Pe data de 30 aprilie 2021, Departamentul Apărării a anulat toate proiectele de construcție a zidului finanțate cu fonduri alocate inițial pentru alte misiuni și funcții militare.

Secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, a aprobat un plan de restabilire a finanțării pe anul fiscal 2021 pentru 66 de proiecte în unsprezece state și trei teritorii americane și 16 țări din întreaga lume.

Anul trecut, Administrația Trump a redirecționat câteva miliarde de dolari din fondurile destinate programelor de achiziție de tehnică militară către construcția unui zid la frontiera între SUA și Mexic.

Un memorandum publicat de Pentagon arată că majoritatea fondurilor, sau aproximativ 1,26 miliarde de dolari, vor fi cheltuite în străinătate în țări precum România, Ungaria, Japonia, Italia, Bulgaria, Slovacia, Germania, Spania, etc.

Documentul indică alocarea a 22,5 milioane de dolari pentru amenajarea unei zone de încărcare/descărcare muniție și materiale explozive la o bază neprecizată din România, probabil Mihail Kogălniceanu.

Fondurile pentru acest proiect sunt alocate prin intermediul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI), un program lansat de Statele Unite, în iunie 2014, cu scopul reasigurării aliaților europeni după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

În septembrie 2019, Administrația Trump a transferat aproximativ 3,6 miliarde de dolari din bugetul pentru contrucții militare către proiectul de construire a zidului la frontiera SUA-Mexic, potrivit site-ului postului CNN.

Fonduri de la 127 de proiecte de construcții militare au fost redirecționate în acel moment către zidul lui Trump. Printre proiectele afectate s-a numărat și cel privind amenajarea unei zone de încărcare/descărcare muniție și materiale explozive la baza Mihail Kogalniceanu din România, cu o valoare de 21,6 milioane de dolari.

În ultimii ani, pe fondul intensificării activităților de descurajare la Marea Neagră, Statele Unite au investit sume semnificative în extinderea și modernizarea mai multor baze din România, în special la bazele Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Memorandum al Pentagonului (sursa: Pentagon)