ApărareȘtiri

Pentagonul propune un buget de 705 miliarde de dolari, care prevede fonduri sporite pentru arsenalul nuclear și Forța Spațială

Departamentul Apărării de la Washington urmează să prezinte luni propunerea de buget pentru anul fiscal 2021. Agenția BloombergQuint relatează că Pentagonul va cere Congresului un buget de 705 miliarde de dolari, care prevede investiții sporite dezvoltarea arsenalului nuclear, inclusiv rachete balistice intercontinentale, submarine și F-35, dar și mai multe fonduri pentru Forța Spațială, cea mai nouă componentă a forțelor armate americane.

Valoarea bugetului propus pentru anul fiscal 2021, care începe pe 1 octombrie, este mai mică decât cea aprobată pentru anul în curs, care se ridică la 712,6 miliarde de dolari. Pe de altă parte, propunerea reflectă prioritățile în schimbare ale Administrației președintelui Donald Trump.

Oficialii de la Pentagon propun un “buget de tranziție” de 15,3 miliarde de dolari, fondurile fiind transferate de la Forțele Aeriene la noua Forță Spațială. Bugetul acoperă finanțarea “sistemelor de arme și operațiunilor spațiale”, costuri de întreținere, sprijin și asistență civilă.

Pentru al doilea an consecutiv, Pentagonul cere un buget pentru cercetare și dezvoltare de peste 100 de miliarde de dolari. Pentru anul fiscal 2021, Pentagonul propune 106,5 miliarde de dolari pentru acest capitol, cel mai mare buget de cercetare și dezvoltare solicitat vreodată și este “axat pe dezvoltarea de tehnologii emergente cruciale”, potrivit unui document citat de agenția BloombergQuint.

Cheltuielile cu achizițiile ar scădea cu 6,8 miliarde de dolari față de anul curent, până la 136,8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, producția de avioane Lockheed Martin F-35 nu ar suferi reduceri; Pentagonul solicitând 11,4 miliarde de dolari pentru achiziția a 79 de aparate, cu două mai puține decât planul pentru acest an. De asemenea, solicită 12 avioane Boeing F-15EX, pe care Pentagonul a început să le achiziționeze anul trecut ca o poliță de asigurare pentru cazul în care programul F-35 înregistrează întârzieri.

Propunerea pentru 2021 include 17,7 miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului nuclear și 4,4 miliarde de dolari pentru fabricarea primului submarin nuclear purtător de rachete balistice din clasa Columbia.

De asemenea, Pentagonul propune alocare a 2,8 miliarde de dolari pentru bombardierul invizibil pe radar B-21 Raider, dezvoltat de Northrop Grumman.