ApărareȘtiri

Pentagonul înființează o unitate ce va studia obiectele zburătoare neidentificate (OZN)

Sursa: Department of Defence

Pentagonul a anunțat vineri înființarea unei unități însărcinate oficial cu studierea obiectelor zburătoare neidentificate (OZN), însă, pentru armata americană, „fenomenele aeriene neidentificate” nu au nicio legătură cu potențiale ființe extraterestre, ci mai degrabă cu rivalii foarte reali ai Statelor Unite.

Washingtonul este preocupat în special de capacitățile de spionaj ale Chinei, folosind drone sau alte vehicule aeriene, relatează Le Figaro și Agence France Presse.

Prin crearea „celulei de lucru asupra fenomenelor aeriene neidentificate”, aprobată pe 4 august, Pentagonul vrea să „înțeleagă și să cunoască mai bine natura și originea” acestor fenomene, a declarat Susan Gough, o purtătoare de cuvânt a Departamentului Apărării.

Misiunea noii unități din cadrul Pentagonului este de a „detecta, analiza și cataloga aceste fenomene aeriene neidentificate care ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea națională a Statelor Unite”, a mai spus Susan Gough.

Pentagonul „ia în serios orice incursiune neautorizată (…) în spațiul nostru aerian și examinează fiecare raport” pe această temă, a adăugat ea.

Senatul american s-a interesat de activitățile Pentagonului în acest domeniu în luna iunie, confirmând astfel oficial existența unui grup de lucru informal pe acest subiect, lucru dezvăluit încă din 2017 de publicația New York Times .

Noua unitate oficializează operațiunile acestui grup informal și va permite Congresului să monitorizeze mai îndeaproape activitățile.

La finalul lunii aprilie, Pentagonul a dat publicității trei înregistrări video realizate de piloți ai Marinei SUA în timpul unor incidente aeriene în care se pot observa presupuse obiecte zburătoare neidentificate. Unul dintre aceste videoclipuri – toate alb-negru – datează din noiembrie 2004, iar celelalte două din ianuarie 2015.