ApărareȘtiri

Pauliuc: Noua lege a offset-ului va fi depusă în decembrie la Parlament

Foto. Arhiva

O nouă lege a offset-ului va fi depusă la Parlament, cel mai probabil pe 6 decembrie, proiectul de lege fiind o inițiativă a PNL, a declarat senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, cu ocazia audierii noului ministru al Apărării, Vasile Dîncu.

”Ministerul Apărării joacă un foarte rol important în redresarea industriei de apărare prin politica de achiziții Există acum în Parlament un proiect de lege privind industria de apărare, care va suferi foarte multe modificări. Avem o nouă legislație a off-setului. Așa cum am discutat, începând cu 6 decembrie, PNL va depune în Parlament o nouă lege a off-setului, cu foarte multe modificări”, a declarat președinta Comisiei pentru Apărare a Senatului.

În programul de guvernare asumat de guvernul anterior se prevedea că  industria națională de apărare ar trebui să primească în compensare, după contractele de achiziții militare, transfer de tehnologie pentru producția sau asamblarea de produse și contracte de subcontractare și export, prin calificarea fabricilor ca furnizori autorizați ai companiilor internaționale de top.

Doar prin programul de înzestrare a Forțelor Navale române cu corvete multifuncționale valoarea de compensare anticipată declarată era de 1,28 de miliarde de euro.

În acest moment, la Senat există un proiect care modifică Legea 232/2016 privind industria naţională de apărare, trecut tacit de Camera Deputaților, prin care industria de apărare este declarată ”strategică de interes național” și care este susținut de MApN.