ApărareȘtiri

Patru nave militare NATO în Marea Neagră în ajunul celui mai amplu exercitu militar al Rusiei din 2020

Dupuy-de-Lome (Marine Nationale)

NATO și-a sporit prezența navală în zona pontică în ultimele luni, iar în acest moment, în Marea Neagră, sunt patru nave ale unor țări membre ale alianței. Astfel, SUA au trimis distrugătorul USS Roosevelt (DDG-80) și nava de transport rapid USNS Yuma (T-EPF-8), Marea Britanie participă cu vasul militar de cercetare oceanografică-hidrografică HMS Enterprise (H88), iar Franța este prezentă cu nava de cercetare electronică Dupuy de Lome (A759).

Distrugătorul american din clasa Arleigh Burke, USS Roosevelt (DDG 80), a ajuns în perimetrul Mării Negre în seara zilei de 15 septembrie, urmând să efectueze operațiuni de securitate maritimă cu aliații și partenerii NATO din regiunea pontică, a informat Flota a 6-a a SUA.

Aceasta este a șasea oară când o navă a Forțelor Navale Americane vizitează Marea Neagră de la începutul anului 2020. Ultima navă care a vizitat regiunea a fost USS Porter (DDG 78), în lune iulie, în timpul exercițiului Sea Breeze 2020, la care România a participat cu corveta Contraamiral Eustațiu Sebastian și de la fregata Regina Maria.

Rusia a anunțat prompt că urmărește mișcările distrugătorului american Roosevelt în timpul prezenței navei în bazinul Mării Negre, a declarat un purtător de cuvânt al Centrului Național de Gestionare a Apărării din Rusia.

„Fregata Amiralul Essen urmărește mișcările navei de război americane”, a afirmat oficialul, citat de agenția Tass.

În dimineața zilei de 16 spetembrie, Flota a 6-a a SUA a anunțat că nava expediționară de transport rapid USNS Yuma (T-EPF-8) se îndreaptă spre Marea Neagră pentru operațiuni maritime de rutină în sprijinul aliaților și partenerilor din regiune.

În aceeași zi, presa turcă a relatat că nava de cercetare HMS Enterprise a Forțelor Navale Regale Britanice a trecut prin strâmtoarea Bosfor și a pătruns în Marea Neagră.

Marea Britanie a anunțat în luna august că va lansa o inițiativă multinațională de instruire pentru Forțele Navale ale Ucrainei pentru a stimula capacitatea Kievului de a contracara amenințările în Marea Neagră, potrivit agenției United Press International. O serie de nave britanice urmează să fie dislocate temporar în zona pontică în cursul următoarelor luni pentru exerciții alături de Marina Ucraineană.

Totodată, nava franceză de cercetare și război electronic Dupuy de Lôme (A759) este prezentă încă de săptămâna trecută în zona pontică. Nava franceză este echipată cu sisteme de colectare a informațiilor din semnale electromagentice (SIGINT – Signal Intelligence): interceptare, analiză, localizare și ascultare comunicaţii text, voce şi date (COMINT), interceptare, analiză și localizarea semnalelor radar (ELINT).

Conform site-ului rusesc Avia.pro, nava franceză Dupuy de Lome (A759) ar fi blocat funcționarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 din regiunea Crimeea ocupată de Rusia. Acest lucru a fost posibil prin blocarea anumitor frecvențe și interceptarea frecvențelor radio emise de sistemele radar S-400.

Jurnaliștii de la publicația Atalayar susțin că nava franceză ar avea drept misiune nu doar să supravegheze Rusia, ci și Turcia, în contextul deteriorării relațiilor între Ankara și Paris pe tema depozitelor de hidrocarburi din Mediterana de Est.

Vasul Dupuy-de-Lôme este desfășurat în mod regulat în zone geografice de criză sau de interes strategic pentru Franța, pentru a putea urmări în mod direct și cât mai atent posibil evoluția situației și permite Parisului să obțină informații în mod autonom și independent de cele dobândite de alte țări.

Cel mai probabil, prezența navelor NATO în zonă are legătură cu exercițiul Kavkaz 2020 care se desfășoară în sudul Rusiei, în perioada 21-26 septembrie. La exercițiu urmează să participe zeci de mii de militari din nouă țări (inclusiv China, Iran, Turcia și Pakistan), dar și numeroase tancuri, vehicule blindate de toate tipurile, piese de artilerie și lansatoare de rachete, numeroase avioane de luptă și elicoptere de atac, precum și nave de suprafață și submarine ale țărilor participante.

În cadrul Kavkaz 2020 – cel mai amplu exercițiu din Rusia în acest an – forțele participante vor executa operațiuni maritime și terestre în regiunea Astrahan și în perimetrul Mării Negre și Mării Caspice.

“Exercițiul va evalua capacitatea districtului militar sudic de a asigura securitatea militară în sud-vestul Federației Ruse”, a declarat ministrul Apărării de la Moscova, Sherghei Șoigu, citat de Interfax.

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa între 2015 și 2017, a avertizat că în lunile următoare – cu o secetă continuă în Crimeea, alegeri în SUA și Ucraina și un exercițiu militar important în Rusia de sud-vest – regiunea pontică ar putea fi scena unor acțiuni rusești provocatoare.