ApărareȘtiri

Patru elicoptere ucrainene neînarmate au primit permisiune de survol, cu destinația Ghimbav (Brașov)

Foto: brasov.net

Patru elicoptere ucrainene configurate pentru misiuni civile au primit aprobare de survol, cu destinația Ghimbav (Brașov), a anunțat marți MApN. Airbus Helicopters România urmează facă lucrări de mentenanță la aeronavele ucrainene, conform unor contracte în vigoare.

”Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare”, a detaliat MApN.

Aeronavele sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate, a precizat ministerul.

Pentru aceste elicoptere au fost depuse planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către Ghimbav (Brașov).

În anul 2018, Airbus Helicopters și Ministerul de Interne de la Kiev au semnat un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii.

Lucrările includ inspecții majore pentru repunerea în stare și încorporarea de echipamente speciale precum EOS, faruri de căutare, dispozitiv Bambi de aruncare a apei și echipamente EMS.

Elicopterele nou modernizate vor fi folosite pentru misiuni de căutare și salvare în condiții dificile și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, stingerea incendiilor, forțele de ordine și transport tactic.

Cea mai nouă versiune a familiei de elicoptere Super Puma, Airbus H225 este un elicopter utilitar bimotor cu rază lungă de acțiune, care este folosit de forțe militare și clienți civili din întreaga lume.