ApărareȘtiri

Parteneriat Thales-Lockheed Martin pentru livrarea de sonare pentru lupta antisubmarin către forțele navale din SUA și alte țări

Sonar ALFS la bordul unui elicopter MH-60R

Grupurile Lockheed Martin și Thales au finalizat negocierile pentru furnizarea a până la 55 de sisteme ALFS (Airborne Low-Frequency Sonar) pentru lupta antisubmarin către forțele navale din SUA, India, Grecia și Danemarca. Sistemele urmează să fie instalate la bordul elicopterelor navale  MH-60R, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Livrarea primelor 42 de sisteme va avea loc în următorii cinci ani, iar în anul al șaselea este prevăzută livrarea opțională a încă 13 sisteme.

De la începutul anilor 2000, Thales a livrat peste 300 de sisteme ALFS către Forțele Navale ale SUA, iar acest nou contract cu Lockheed Martin contribuie la consolidarea strategiei de apărare. Forțele navale din India, Danemarca și Grecia vor primi sistemele ALFS prin intermediul programului american de vânzare a platformelor MH-60R.

Pentru a păstra controlul asupra spațiului lor maritim și pentru a proteja interesele de securitate în întreaga lume, forțele navale au nevoie de sisteme fiabile și performante pentru a acționa fără sincope în timpul misiunilor care presupun inclusiv luptă antisubmarin, căutare și salvare pe mare, apărare și protecție pentru navele care execută manevre.

Sistemul pentru lupta antisubmarin ALFS este capabil să detecteze, să clasifice, să angajeze, să hărțuiască sau să atace submarine. În afară de Marina SUA, și alte forțe navale au ales până acum sonarele Thales, cum ar fi cele din Australia, Marea Britanie, Franța, Norvegia, Suedia, Emiratele Arabe Unite, Polonia, Coreea de Sud și Filipine.

Ca sonar activ de joasă frecvență, ALFS este conceput pentru detectarea și urmărirea submarinelor rivale. Acoperă o rază mare și are un nivel scăzut de falsă alarmă, atât în ape adânci, cât și în zone de coastă. Poate fi folosit în mod autonom pentru a pregăti o anumită zonă sau ca sistem complementar pentru lupta antisubmarin, la bordul navelor de suprafață.

„Faptul că am câștigat încrederea US Navy și a aliaților și partenerilor lor din întreaga lume este un motiv de mândrie pentru echipa noastră. Acest contract ne consolidează poziția de furnizor strategic pentru Lockheed Martin și statutul de lider mondial în sisteme de luptă antisubmarin. Vom continua să îmbunătățim performanța și competitivitatea sonarelor noastre ambarcate pentru a răspunde noilor provocări operaționale cu care se confruntă clienții noștri”, a declarat Alexis Morel, vicepreședinte al diviziei sisteme subacvatice în cadrul Thales.

Sistemele ALFS și FLASH dezvoltate de Thales fac parte din aceeași familie de sonare ambarcate pentru lupta antisubmarin, dar fiecare produs prezintă particularități în funcție de destinația sistemului și de cerințele tehnologice locale care trebuie respectate, inclusiv reglementările SUA în materie de vânzări de arme.