IT&CȘtiri

Parteneriat în domeniul inteligenței artificiale între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Lockheed Martin

Semnarea parteneriatului între Lockheed Martin și Universitatea Tehnica din Cluj (FOTO: Lockheed Martin)

Laboratorul STELaRLab de la Lockheed Martin a intrat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pentru cercetare în domeniul inteligenței artificiale în vederea aplicării ei în domeniul securității naționale și al științelor mediului, a anunțat marți grupul american.

Parteneriatul dintre STELaRLab și Centrul de Cercetare în Prelucrarea Imaginilor și Recunoașterea Formelor al UTCN va explora dezvoltarea unui sistem autonom distribuit pentru asistență umanitară și ajutor în caz de dezastre, permițând o mai bună planificare și execuție a intervențiilor de urgență.

“Echipa de la STELaRLab a Lockheed Martin va colabora îndeaproape cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru a dezvolta soluții esențiale de inteligență artificială care vor contribui la abordarea unora dintre cele mai mari provocări ale lumii. Această colaborare demonstrează angajamentul Lockheed Martin de a investi în parteneriate pe termen lung în România sprijinind crearea de locuri de muncă înalt calificate și transferul de tehnologie”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte al Lockheed Martin pentru afaceri internaționale, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

La rândul său, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, s-a declarat “încântat că Lockheed Martin a recunoscut expertiza românească în domeniul inteligenței artificiale”.

“Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm relația noastră cu Lockheed Martin și să ne unim expertiza pentru a avansa modelele computaționale care permit o percepție 4D a mediului, inclusiv prin utilizarea dronelor pentru zonele rutiere, precum și a multi-senzorilor pentru recuperare în caz de dezastre”, a subliniat prof. Sergiu Nedevschi, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Prevalența și gravitatea situațiilor naturale de urgență, cum ar fi incendiile de vegetație, sunt în creștere la nivel global ca urmare a schimbărilor climatice. Scopul STELaRLab și UTCN este să furnizeze instrumente automatizate care combină informațiile senzoriale despre mediu provenite de la platforme de detectare dispersate, folosind inteligența artificială pentru a obține o mai bună cunoaștere a situației în situații de urgență.

Parteneriatul, care este încheiat pentru o perioadă inițială de un an, va oferi cercetătorilor români acces la rețeaua globală de cercetare și dezvoltare a Lockheed Martin, inclusiv la Centrul de Inteligență Artificială Lockheed Martin.