ApărareȘtiri

Parteneriat între Airbus și CFM International pentru dezvoltarea unui motor de aviație alimentat cu hidrogen

Sursa: Airbus

Airbus și CFM International, o societate mixtă controlată în mod egal de GE și Safran Aircraft Engines, au semnat un acord de parteneriat în cadrul unui program demonstrativ privind utilizarea hidrogenului, care se va lansa la mijlocul acestui deceniu, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Obiectivul programului este de a testa la sol și în zbor un motor cu ardere directă alimentat cu hidrogen, pregătind astfel intrarea în exploatare a unei aeronave cu emisii zero până în 2035. Demonstrația se va realiza pe o platformă de test A380 echipată cu rezervoare de hidrogen lichid pregătite în fabricile Airbus din Franța și Germania.

Airbus va defini, de asemenea, cerințele sistemului de propulsie cu hidrogen, va supraveghea testele de zbor și va furniza platforma A380 pentru a testa motorul cu combustie cu hidrogen în faza de croazieră.

CFM International (CFM) va modifica camera de combustie, sistemul de combustibil și sistemul de control al unei turbine GE Passport pentru a funcționa pe hidrogen. Motorul, care este asamblat în SUA, a fost selectat pentru acest program datorită dimensiunii sale fizice, echipamentelor turbo avansate și capacității de debit de combustibil. Acesta va fi montat de-a lungul fuselajului din spate al platformei de testare în zbor pentru a permite monitorizarea emisiilor motorului, inclusiv a scurgerilor, separat de cele ale motoarelor care alimentează aeronava. CFM va executa un program extins de testare la sol înaintea testului în zbor al A380.
„Acesta este cel mai important pas întreprins de Airbus pentru a inaugura o nouă eră a zborurilor pe bază de hidrogen de la dezvăluirea conceptelor noastre ZEROe în septembrie 2020”, a declarat Sabine Klauke, director tehnic Airbus.

„Prin valorificarea expertizei producătorilor americani și europeni de motoare care au făcut progrese în tehnologia de combustie a hidrogenului, acest parteneriat internațional transmite un mesaj clar că industria noastră se angajează să facă din zborul cu emisii zero o realitate.”

„Capacitatea de combustie a hidrogenului este una dintre tehnologiile de bază pe care le dezvoltăm și le maturizăm ca parte a programului CFM RISE”, a declarat Gaël Méheust, președinte și CEO al CFM. „Reunind capacitățile colective și experiența CFM, companiile noastre mamă, și Airbus, avem într-adevăr echipa ideală pentru a demonstra cu succes un sistem de propulsie cu hidrogen.”

CFM împărtășește ambiția Airbus de a-și îndeplini angajamentul luat la semnarea obiectivului Air Transport Action Group în octombrie 2021 de a atinge zero emisii de carbon în industria aviației până în 2050 prin dezvoltarea și testarea tehnologiei necesare pentru a transpune în realitate aeronavele cu emisii zero în termenul ambițios stabilit.

Airbus are o relație îndelungată cu CFM și companiile-mamă, GE Aviation și Safran Aircraft Engines și, împreună, partenerii au un istoric excelent în furnizarea de produse de înaltă performanță, care răspund nevoilor clienților companiilor aeriene.