IntelligenceȘtiri

Parlamentul European cere Rusiei restituirea tezaurului național al României

Comisarul european Elisa Fereira, la dezbaterea din PE despre tezaurul românesc (foto: multimedia.europarl.europa.eu)

Parlamentul European a adoptat joi, o rezoluţie prin care cere Rusiei să restituie integral tezaurul naţional al României pe care şi l-a însuşit ilegal.

Acesta este un caz internaţional fără precedent de însuşire ilegală a rezervelor de aur şi a obiectelor de patrimoniu şi reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputaţii, conform unui comunicat al PE.

Eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă să includă restituirea patrimoniului naţional român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relaţiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părţi.

“Uniunea Europeană e pregătită să sprijine autorităţile române în recuperarea integrală a tezaurului dacă acestea o vor solicita”, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. Ea a atras însă atenţia că “războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a dus la suspendarea mecanismelor de cooperare” cu Moscova.