ApărareIntelligenceȘtiri

Parlamentul belgian respinge la limită o rezoluție privind îndepărtarea armelor nucleare NATO

O rezoluție privind îndepărtarea focoaselor nucleare ale NATO de pe teritoriul Belgiei a fost respinsă de Camera inferioară a Parlamentului belgian cu o diferență mică de voturi, conform The Brussels Times.

Dezbaterile privind prezența armelor nucleare în Belgia au reizbucnit în 2019, după ce presa a publicat un document al Adunării Parlamentare a NATO care confirma că Belgia este una dintre țările membre unde au fost amplasate focoase nucleare, ceea ce a pus capăt politicii autorităților de a refuza fie să confirme, fie să infirme speculațiile privind acest subiect.

Rezoluția, înaintată de membrii partidului socialist flamand sp.a, fusese aprobată de comisia de externe a Parlamentului înainte de Crăciun, dar a fost în cele din urmă respinsă de parlamentari, cu 74 de voturi împotrivă și 66 de voturi pentru, după dezbateri aprinse.

Rezoluția a fost sprijinită de membrii partidului ecologist flamand, de partidul laburist PDVA și de partidul de centru-dreapta cdH, și respinsă de partidul naționalist-conservator flamand N-VA, partidul de extremă-dreapta Vlaams Belang și de partidele liberale francofone și flamande MR și Open VLD.

Theo Francken, un parlamentar N-VA, a afirmat că prezența armelor nucleare în Belgia este crucială nu doar pentru NATO, ci și pentru “reputația și recunoașterea internațională” a Belgiei, adăugând că dorința de a păstra focoasele nucleare NATO în Belgia nu înseamnă promovarea armelor de distrugere în masă, că “Belgia nu are, și nici nu vrea, arme nucleare. NATO le vrea,” și că NATO are o strategie foarte bine gândită de descurajare a statelor delincvente.

Pe lângă îndepărtarea armelor nucleare amplasate la baza militară Kleine Brogel din Limburg, lângă granița cu Olanda, textul rezoluției mai specifica un plan pentru viitoarea aderare a Belgiei la Tratatul ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, singurul acord cu caracter obligatoriu pe acest subiect, care rămâne neaplicat din cauza unui număr prea mic de semnatari.

Austria este singurul stat membru al Uniunii Europene care a semnat și a ratificat respectivul Tratat, care are nevoie de minim 50 de participanți pentru a fi pus în aplicare.