ApărareȘtiri

Parlamentarul PSD Angel Tîlvar este noul ministru al Apărării Naționale

Parlamentarul PSD  Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului și șef al Delegației României la Adunarea parlamentară a NATO,  este noul ministrul Apărării Naționale, președintele Iohannis semnând luni decretul de numire în funcție.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 31 octombrie 2022, decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului domnul Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale”, a comunicat Administrația Prezidențială.

Tîlvăr s-a născut la 11 februarie 1962, la Urecheşti, judeţul Vrancea.

A studiat la Facultatea de Limbi Străine. A urmat cursuri post-universitare la: SNSPA; Colegiul Naţional de Apărare; Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” şi la Institutul Diplomatic Român.

Este doctor în Ştiinţe Umaniste.

Între 1985 şi 2004 a lucrat ca profesor. A deţinut funcţia de vicepreşedinte al Alianţei pentru România. Ulterior, a devenit vicepreşedinte PSD Vrancea. A fost ales consilier judeţean în anul 2000, reales patru ani mai târziu.

La 17 februarie 2004, a fost validat ca senator de Vrancea din partea Uniunii Naţionale PSD+PUR. A fost secretarul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Între februarie 2006 şi februarie 2008 a făcut parte din Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă. Până în februarie 2006, a lucrat în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. Din martie 2007 până în 2012, a făcut parte din Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Uniunii Europei Occidentale.

Ales deputat de Vrancea pentru legislatura 2008-2012, pe listele Alianţei Politice PSD+PC. A făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Din mai 2011, a fost secretarul Comisiei pentru afaceri europene. Din martie 2010 a făcut parte din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului României.

În 2012 a obţinut un nou mandat de deputat de Vrancea, din partea PSD. Până în iunie 2014 a făcut parte din Comisia pentru afaceri europene. Până în septembrie 2014 a fost preşedintele Comisiei pentru învăţământ. Din septembrie până în decembrie 2014, a fost preşedintele Comisiei pentru afaceri europene. Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Între 17 decembrie 2014 şi 4 noiembrie 2015, a fost Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare în Guvernul Victor Ponta IV.

În 2016, a fost reales deputat PSD de Vrancea. A fost vicepreşedinte (martie 2017-februarie 2018) şi preşedinte (din februarie 2018) al Comisiei pentru afaceri europene. Membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, precum şi al Comisiei pentru învăţământ. A fost vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală. Membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. A ocupat funcţia de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză.

În 2020, a fost ales senator PSD de Vrancea. Din iunie 2022, este preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.