IntelligenceȘtiri

Parlamentarii vor controla activitatea SRI din județe de la granițele cu R. Moldova și Ucraina

Foto: www.sri.ro

Membrii Comisiei de control a activității SRI vor merge în perioada 17-18 mai la Direcția Regională de Informații Moldova Nord -Iași, care are în responsabilitate județe de la granițele cu Republica Moldova și Ucraina, pentru o acțiune de control parlamentar, activitate aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaților.

Acțiunea de control era planificată inițial pe 27-28 martie, dar parlamentarii au trebuit să fie prezenți la ședința comună a Legislativului în care a fost votat noul președinte al Autorității Electorale Permanente și s-a aprobat formarea comisiei pentru sprijinirea aderării României la OCDE (unde președinte este actualul premier Nicolae Ciucă).

Parlamentarii care vor controla activitatea SRI Moldova Nord sunt: Silviu Hurduzeu (PSD), Botond Csoma (UDMR), Gheorghe Acatrinei (AUR), Oana Florea (PSD), Teodor Lazăr (USR), Silviu Macovei (PSD), Alexandru Muraru (PNL), Răzvan Prișcă (PNL).

Pe timpul șederii la Iași, ei vor sta în același hotel, după cum se menționează în solicitarea de deplasare aprobată de Biroul Permanent al Camerei.

”Am remarcat o abordare pragmatică, realistă, a problematicii de securitate naţională în cadrul unităţilor teritoriale ale SRI. Direcţiile regionale gestionează o problematică foarte diversificată, de la securitatea economică la securitatea cibernetică, terorism sau apărarea Constituţiei, având relevanţă strategică atât pentru România, cât şi pentru UE şi NATO, în contextul noii dinamici de securitate”, declara recent senatorul PNL Ion Chirteș, președintele Comisiei.

Din 2019, SRI s-a reorganizat în 11 direcții regionale. DRI Moldova Nord are activitate  în județele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamț, Suceava şi Vaslui.