ApărareȘtiri

Parada de Ziua Națională: Armata, Internele, STS și SRI defilează la Arcul de Triumf

Infanteriștii români din Regimentul 307 al Forțelor Navale Române ( Flotila Fluvială Oficial)

Peste 2.400 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor participă vineri, de la ora 11.00 la parada de Ziua Națională a României, în piața Arcului De Triumf.

Vor defila și 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Parada  tehnicii militare reunește 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți.

O parada militară va avea loc și la Alba-Iulia, unde vor fi prezenți peste 1000 de militari și specialiști români, 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare, militari și tehnică de luptă din Polonia și Franța, care își desfășoară activitatea în țara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO de la Cincu.

  • Videoconferința ministrului Apărării și a șefului SMAp cu militarii din misiunile externe 

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, noul și fostul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad și generalul Daniel Petrescu, au discutat, joi, 30 noiembrie, prin videoconferință, cu echipele de comandă ale structurilor dislocate în misiuni externe în Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Centrafricană, Polonia și Bulgaria.  

Conducerea MApN a fost informată de comandanți cu privire la situația de securitate din zonele de responsabilitate, stadiul îndeplinirii misiunilor, starea de sănătate și moralul personalului aflat în misiuni externe.

Generalul Daniel Petrescu a mulțumit, la final de mandat, tuturor militarilor aflați la datorie în misiuni externe pentru modul de îndeplinire a misiunilor, pentru profesionalismul și competența dovedite zi de zi, într-un mediu de securitate plin de provocări.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a apreciat nivelul de pregătire al militarilor din detașamentele dislocate în teatrele de operații și a cerut echipelor de comandă să rămână concentrate pe îndeplinirea obiectivelor și pe asigurarea celor mai bune condiții de muncă și trai.